Hallgassa élőben!

Büntetést kapunk, ha nem térünk át a versenyképes villamosenergia-piacra? A szerződéssel együtt a villanyórát is ki kell cserélni? A villamosenergia-piac liberalizációjával kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adott válaszok

Aki még nem választotta ki a versenyképes villamosenergia-piac ajánlatai közül a számára legelőnyösebbet, az év hátralevő részében bármikor megteheti. Az egyetemes szolgáltatás árán megkötött szerződés addig marad érvényben, amíg Ön más, versenyképesebb ajánlat mellett nem dönt, 2021. június 30-a után is szankciók nélkül is megteheti ezt.

Az év második felétől azonban változás történik az egyetemes szolgáltatás kiszámlázásánál. A szolgáltatók által az egyetemes szolgáltatás árára jelenleg alkalmazott kereskedelmi kedvezmény 2021. június 30-ig érvényes. Ha addig valaki nem választ a versenypiacon elérhető szerződési ajánlatok közül, 2021. július 1-jétől már nem részesül a kereskedelmi kedvezményben. Ettől kezdve az egyetemes szolgáltatás árán számlázzák fogyasztását, ezt a jelenlegi szolgáltatója május és június folyamán közli, a villanyszámlával együtt küldött értesítésben.

Milyen alternatívák vannak?

Ha Ön az egyetemes szolgáltatás árán megkötött szerződéssel rendelkezik, a következő változatok közül választhat:

1. Elfogad egy, a jelenlegi szolgáltató által felajánlott versenyképes villamosenergia-piaci ajánlatot, akár azon űrlap kitöltésével, amely a 2021.06.30-ig kiállított számlával együtt érkezik, akár új szerződés kötésével, a szolgáltató portfóliójában található bármely ajánlatra;

2. Új szerződést köt egy másik, a versenyképes villamosenergia-piacon jelen levő, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) engedélyével működő szolgáltatóval;

3. Marad a jelenlegi szolgáltatójával az egyetemes szolgáltatási áron kötött szerződésnél, az általa közölt időszakra érvényes ár mellett.

4. Választ egy másik szolgáltató egyetemes szolgáltatási ajánlatai közül.

Az Önnek megfelelő ajánlat kiválasztásának megkönnyítéseképpen, az Enel Energie és Enel Energie Muntenia egész sor ajánlatot kínál, melyek az ország bármely részén élő ügyfelek számára szólnak. A Salut kategória ajánlataival például, amelyek 2021. június 30-ig érvényesek, azok az ügyfelek, akik a versenyképes piacon első szerződésüket kötik, vagy az Enel szolgáltatóival elsőként szerződnek, bebiztosítanak maguknak egy 12 hónapra szóló fix villamosenergia-díjszabást, így nem érinti őket a villamosenergia-árak esetleges emelkedése.

Bármikor módosíthatja szerződését vagy villamosenergia-szolgáltatóját, díjmentesen

Ha 2021. június 30-ig nem is hozta meg döntését, utólag akármikor választhat a versenyképes piacról egy terméket vagy egy új szolgáltatót. Az eljárás nem jár semmilyen költséggel, és nem veszélyezteti háztartása villamosenergia-ellátását, nem szükséges villanyórát cserélnie. Ez a módosítás nem okoz fennakadásokat a villamosenergia-szolgáltatásban, fogyasztása ugyanúgy lesz számlázva rendszeresen. Ezenkívül az üzemeltető ugyanúgy folytatja majd a szükséges beavatkozásokat és ellenőrzéseket.

Tehát marad ugyanaz a villamosenergia-hálózat, amihez eddig is csatlakoztatva volt, ahogyan az áramelosztó is. Bizalommal fordulhat hozzá ezután is az elosztóhálózattal kapcsolatos problémák miatt, például áramkimaradás esetén. Háztartása áramellátása biztosítva lesz akkor is, ha az egyetemes szolgáltatásnál marad, és akkor is, ha a versenyképes piaci ár vagy egy új villamosenergia-szolgáltató mellett dönt.

Ha a versenyképes villamosenergia-piac ajánlatai mellett döntöttünk, és új szolgáltatót választottunk, érkezhet-e még számla a régi szolgáltatótól?

Igen! Régi szolgáltatója, az új szerződés megkötésétől számított maximum 42 naptári napon belül, elküldheti a számlát a végleges kimutatással együtt, és egyes esetekben a következő év szeptember 1-jéig küldheti a legutóbbi évben kiszámlázott zöld tanúsítványok értékéről szóló értesítést. Abban az esetben, ha még ki kell egyenlítenie egy bizonyos összeget, a számlán szereplő határidőig megteheti. Ha viszont a régi szolgáltatója tartozik Önnek pénzösszeggel, ezt köteles postán vagy banki átutalással visszaszolgáltatni.

A régi szolgáltatóval kötött szerződés megszűnése után az új szolgáltatótól érkeznek a számlák, amelyeket a szerződésben rögzített határidőig kell kiegyenlítenie.Cristiano Ronaldo minden idők legeredményesebb Eb-góllövője lett
A magyarok ellen kétszer is eredményes volt Cristiano Ronaldo, amivel minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője lett 11 találattal.
Rossi: Felteszem a kezemet, az én hibám is volt
A szövetségi kapitány a cserék miatt okolja magát, úgy érzi, a 84. percig jól teljesített a csapat.
A terméktesztek szerint biztonságosak a rovarriasztók
A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy a választék nagy, érdemes tájékozódni a termékek címkéiről.
Érvényes gólt a németek lőttek, mégis a franciák nyertek Münchenben
Franciaország 1–0-ra legyőzte Németországot kedd késő este Münchenben a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában. A franciák Mats Hummels öngóljával szereztek vezetést az első félidőben, és bár a németek támadtak többet, nem sikerült áttörniük a francia védelmet, sőt a „kékeknek” volt kapufájuk és két meg nem adott góljuk is.
Hatalmasat villantott Labancz Lilla: ledobta a textilt
Beköszöntött a forró nyár: Labancz Lilla sem bírja már felöltözve.