Hallgassa élőben!

Bartók és Kájoni-kódex a nagyváradi filharmónia online koncertjén

Március 26-án, pénteken kerül fel az internetre a nagyváradi filharmónia X. Tavaszi Fesztiválját záró koncertfelvétele, melyet egy kiváló bukaresti dirigens, a Váradra sok éve hűségesen visszatérő vendég, Tiberiu Soare vezényel. Műsoron Dan Voiculescu, Joseph Haydn és Bartók Béla művei.

Tóth Gábor

A koncert az adott/kapott „vörös” körülmények között tehát csakis a világhálón lesz elérhető, a filharmónia ismert fórumain: youtube.com/user/FilaOradea, facebook.com/fila.oradea – kaptuk az e-mailes tájékoztatást.

Tisztelet a sokoldalú és nagyszerű zenekarvezetőnek, egyben egyetemi tanárnak, fesztivál-moderátornak, zenetudósnak, rendkívül értékes hazai művészetszervezőnek, a 44 esztendős Tiberiu Soare karmesternek a műsorválasztásért és Váradhoz való sok éves hűségéért, és amennyiben a filharmóniának is volt fajsúlyos beleszólása ebbe a programba, akkor a nagyváradi zeneintézménynek is! …mert: a bukaresti karmester Nagyváradon, Bartók száznegyvenedik születésnapján, március 25-én vezényel Bartók Divertimentót (1939) az Enescu-Bartók koncertteremben, ugyanakkor konkrét erdélyi gyökerű historikus muzsika 20. századi feldolgozását is, a szászkézdi születésű Dan Voiculescu Kájoni-kódexből ihletett szvitjét (1996). Ez tényleg nagyvonalú. Oda-vissza távlatokba vetítve tán még egy kevéssé szomorú is a mi szempontunkból, hogy illik itt már ennyi „morzsának” is nagyon örülni.

Bartók igazán nem szorul bemutatásra, de Dan Voiculescu, a kolozsvári zeneszerzési-zenetudományi iskola nem is oly régi, ténylegesen iskolateremtő generációjának 12 esztendeje elhunyt képviselője talán kicsit mégis. Voiculescu Sigismund Toduță – 1938-ban, az akkori ország első (!) doktori címével (Rómában szerezte) rendelkező zenetudósának – nyomdokain járt. Voiculescu alapítványt is létrehozott Kolozsvárott Toduță mester hagyatékának, azénak, ki a mostaninál másként súlyosabb „vörös” időkben még Ferencsik János karmesterrel is tartalmas, „határokon átívelő” szakmai barátságot kötött Kolozsvárott. Itt érnek össze a szálak, hiszen Ferencsiknek is van legendás Bartók-divertimento felvétele. Ezekkel a gondolatokkal vezetném fel a március 26-ra, azaz a Bartók-születésnapi felvételhez képest, másnap, pénteken internetre kerülő online filharmóniás koncert műsorát.

A sorban most utoljára maradt a hangverseny középső műve, egyben a legfiatalabb résztvevő, a húszesztendős nagyváradi csellista Jan Sekaci, akiről ne feledjük el, nemrég kiválóan muzsikált egy önálló szólóesten, most pedig váratlanul felkért beugróként vállalta – Răzvan Suma csellista hirtelen történt koncertlemondása miatt (ami szintén évfordulós, Piazzolla-műsor lett volna) –, hogy ismét kézbe veszi azt a Haydn ún. „első”, C-dúr gorononkaversenyt, amit korábban, 2017-ben már előadott a váradi filharmónia zenekarával.

Kíváncsian várjuk a hangzó fejleményeket. Mindenkinek tartalmas zenehallgatást péntekre a digitális térből!Nyári tábor segíti az egyszülős családokat (videó)
Az Egyszülős Központban csak 1500 forintot kell befizetniük a szülőknek azért, hogy a gyerekük egy hetet tölthessen ott tartalmasan.
Merész! Alig takarja a fürdőruha Tolvai Reni melleit
Az énekesnő forró képpel nyomja fel még jobban a nyári hőmérsékletet.
Folyamatosan nő a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma
Azonban az elkövetők büntetései túl enyhék.
Koronavírus-járvány: Románia is átkerül a brit kormány zöld utazási listájára
A brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába.
Negyedszer marasztalták el Székelykeresztúr polgármesteri hivatalát a csak magyarul kiadott helyi lap miatt
Negyedszer marasztalta el a 97,9 százalékban magyar anyanyelvűek által lakott Székelykeresztúr polgármesteri hivatalát a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a csak magyarul kiadott helyi lap miatt.