Hallgassa élőben!

Elballagtak a Partiumi Keresztény Egyetem diákjai

Mivel a koronavírus-járvány megköveteli a rendezvényeken való résztvevők számának korlátozását, idén négy külön ünnepi alkalmat szerveztek a PKE négy tanszékének: Gazdaságtudományi, Humántudományi, Művészeti, és Nyelv és Irodalomtudományi tanszékek.

Pikó Stefánia

Az első két ballagási ünnepség pénteken, a déli órákban zajlott, az Újvárosi Református Templomban, és bár idén kevesebben voltak és nagyobb volt a távolság a padokban ülők között, az ünnepélyesség, emelkedettség érzése csöppet sem volt szegényesebb a korábbi évek alkalmaihoz képest. A korlátozott létszámot is inkább csak arra érthetjük, hogy hányan voltak jelen a templomban, hiszen valójában diákokból összesen nagyon sok van, pontosan 840-en, akik a PKE-n zárták idén a tanévet, közülük pedig 248-an ballagtak.

Az első alkalmon ballagott az Angol nyelv és irodalom szak, dr. Veres Ottilia évfolyamvezetővel, a Magyar nyelv és irodalom szak dr. Magyari Sárával, a Német nyelv és irodalom szak dr. János Szabolccsal, a Többnyelvűség és Multikulturalitás mesterszak dr. Maior Enikővel, a Képzőművészet – Grafika szak dr. Ütő Gusztávval, a Zene alapszak és Zeneművészet az audiovizuális kultúrában mesterszak dr. Kristófi Jánossal, és a Vizuális kommunikáció mesterszak dr. Horváth Gizellával.

Szombaton ballagott a menedzsment alapszak Dr. Vígh Enikő évfolyamvezetővel, a Bank- és pénzügyek alapszak dr. Králik Lóránddal, a Kereskedelmi, turisztikai és szolgáltatói egységek gazdaságtana alapszak Czuczor Krisztina doktorandusszal, a Vállalkozások fejlesztésének menedzsmentje mesterszak dr. Debrenti Edithtel, és az Idegenforgalmi gazdálkodás mesterszak dr. Molnár Erzsébettel.

Igehirdetés

Szomor Abigél egyetemi lelkész igehirdetésében Mózes második könyvéből idézett: „Megnyugtat téged, ha az orcám megy veletek?”. Egyaránt szólt a most már valóban felnőtté vált ballagókhoz, és meghatódott, büszkén rájuk tekintő szüleikhez. „A kérdés nem az, hogy Isten veled van-e, hanem az, hogy felismered-e őt mások arcában.” – fogalmazott a lelkész szívhez szóló igehirdetésében. Azt is elmondta, hogy bár Isten lélek, az arca mégis felismerhető, ő megmutatja magát, csak meg kell látni, meg kell keresni azokat az arcokat, melyekben mi nyugalomra lelünk, arra, amire éppen szükségünk van. Azokat az arcokat kell megkeresni, amelyekben bizalmunk lehet, a szülők azokat, akikre rábízhatják gyermekeiket, az elballagó diákok pedig azokat, akiknek példáját követhetik. „nem fogja letiltani zsákutcáinkat, / csak mert nem visznek sehova, / hanem figyelmeztet, ha kérjük, / jelez, üzen, kacsintgat, telerakja / hunyorgó fénypontokkal a Bibliánkat, / képes egy több ezer éve megírt könyvbe / mai SMS-eket csempészni, / és képes egy mai SMS-sel / többezer éves üzenetet átadni, / emberarcokba rejti Isten-arcát, / emberszavakba Isten-szavait, / bárkin segítünk, rajta segítünk, (…)” – idézte végül Laczkfi János egyik versét.

Rektori beszéd

Dr. Pálfi József, az egyetem rektora beszédében kihangsúlyozta, kiemelkedő, ünnepi alkalom minden ballagás, melyet a PKE minden évben egyre növekvő, nagy családjával töltheti el. „Egymás mellet és egymásért vagyunk itt sokan” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az egyetemi közösség összetartása a nemrégiben megtartott első Alumni napon is egyértelműen érzékelhető volt. Köszönetét fejezte ki mindazon diákok, szülők, és munkatársai felé is, akik a Partiumi Keresztény Egyetemet választották, és tesznek ezért a közösségért.

Kiemelte, hogy miden szempontból stabil tanévet zárt az egyetem idén, tizenkét alapszakkal és hét mesterképzéssel, melyekből a közeljövőben még többet szeretnének, és egyes szakok létrehozásán már most is jól haladnak. A rektor felsorolta, mennyi szellemi terméket sikerült még a jelenlegi, megnehezített

élethelyzet ellenére is létrehozni ebben a tanévben. Több szak is szervezett konferenciákat, konferenciaköteteket adtak ki, a hallgatók az Országos Tudományos Diákköri Konferencián képviselték az egyetemet, és egy Kazinczy éremmel is büszkélkedhet az intézmény.

„Ha tudjuk, hol húzódnak határaink, világossá válik, hogy mi az, amiért felelősséggel tartozunk és mi az, amiért nem. (…) Legyetek áldottak, váljatok áldássá!” – zárta ünnepli beszédét.

Fotók: Alexandru NițescuC-csoport: Hollandia–Ukrajna – ÉLŐ!
A labdarúgó Európa-bajnokság 21 órakor kezdődő mérkőzésén Hollandia játszik Ukrajnával. Kövesse a mérkőzést élő közvetítésünk segítségével!
Lezuhant egy néző a Wembley Stadion lelátójáról az angol-horvát meccs közben
Az angol szurkoló súlyos állapotban van.
Bugyi nélkül állt az ablakban a brutál mellű botrányhősnő
Amanda Nicole-nak sikerült ismét magára irányítania a figyelmet.
A világelső Novak Djokovic nyerte a Roland Garrost
Ez a szerb teniszező 19. Grand Slam-trófeája.
Egyelőre nem tudni, Eriksen miért esett össze
„Úgy érzem, menten kimegyek innen, és edzésbe állok” – mondta a futballista a társaknak.