Fotó: Illusztráció

Az álomcipő

Tóth Ágnes

Nézzük egymást. Én és a cipő. Én tompán, fátyolos tekintettel, ő ragyogva, kacéran. Egy világ választ el tőle. Ez a világ egyetlen satnya árcédula… De nem érdekel, ezt a cipőt akkor is megveszem, ha három hónapig csak füvet legelek. Bár lehet, addigra feldobom a talpam, és a pompás lábbeli másé lesz. Másé bizony, mert már veszik is be a kirakatból, és nem más az, aki felpróbálja, mint az én drága szomszédasszonyom. És jó neki. Már viszi is…

Úgy állok ott, mint Lótné, miközben féltékenység dúl a lelkemben.

Két hét múlva, amikor már kezdek megnyugodni, csengetnek. A szomszédasszony az. Kérdi, hányas a lábam. Mondom 39-es. Öröm csillog a szemében. Kivesz a szatyrából egy csomagot, és … és … ott a CIPŐ! A ragyogó. A modern. A magasított talpú. Amiért képes lettem volna éhen halni! A kezembe nyomja és azt mondja, próbáljam fel, s ha jó, nekem adja. Mindezt ellentmondást nem tűrő hangon közli és látva az értetlenségemet, hozzáteszi, hogy sajnos ő nem tud benne járni, de észrevette, milyen sóvárogva néztem ezt a cipőt az üzletben, hát legyen az enyém. Mostantól járjak benne én. Ha tudok, teszi hozzá, és már megy is.

Én meg ott állok a csodacipőben, mint aki odakötött és képtelen vagyok egyetlen lépést is tenni. Na nem a meglepetéstől. Nem. Csak azért, mert az álomtopán talpa nem hajlik. Egybeöntött nagydarab beton. Igen, semmi kétség. Ezt a cipőt halottaknak tervezték.

Majd meghagyom a végrendeletemben, hogy ebben temessenek el!Az északi-sarkvidéki tengeri jég eddigi legkisebb októberi kiterjedését mérték idén
A szokatlanul meleg óceánvíz lassítja a jégtakaró újraképződését.
Az USR ismét benyújtotta az iskolák politikamentesítését célzó tervezetét
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ismét benyújtotta a parlamentbe azt a törvénytervezetet, amely megtiltaná az iskolákban és tanfelügyelőségeken vezető vagy ellenőrző tisztséget betöltő személyeknek, hogy megbízatásuk alatt pártpolitikai tisztségük is legyen.
V4-csúcson és az Európai Tanács ülésén vett részt Orbán Viktor
A koronavírusjárvány és a a franciaországi iszlamista merényleteket voltak a fő témái a megbeszéléseknek.
November 30-áig lehet igényelni az egyházak közösségi célú programjainak támogatását
Soltész Miklós reményeit fejezte ki, hogy a járványhelyzet jövő nyáron már megengedi táborok, közösségi programok szervezését.
Iohannis: Az uniós tagállamoknak egységes kritériumokat kell szabniuk
 Az uniós tagállamoknak egységes kritériumokat és eszközöket kell megszabniuk a koronavírustesztek kölcsönös elismerésére – jelentette ki csütörtök este Klaus Iohannis.