Hallgassa élőben!

ANM: Kánikula és légköri instabilitás várható szombaton és vasárnap

Agerpres

Kánikulára és légköri instabilitásra figyelmeztet szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A szombati nap folyamán Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ilfov megyében, Krassó-Szörény megye déli részén és Bukarestben lesz a legnagyobb a hőség, itt narancssárga kódú figyelmeztetés van érvényben, a nappali hőmérséklet elérheti a 37-40 Celsius-fokot.

Az ország többi részében is nagy lesz a meleg, 34-38 fokot mutathatnak a hőmérők, és a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as értéket.

A légköri instabilitás fokozódik. Az ANM narancssárga viharjelzést adott ki a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar térségére, Munténiára és Olténiára, sárga viharjelzést pedig A Körösök vidékére, Máramarosra, Erdélyre, Olténia és Munténia bizonyos részeire, valamint Moldva déli régióira.

A narancssárga jelzés alatt álló területeken 70-80 kilométeres óránkénti sebességgel fújhat a szél, és 30-50 liter eső is eshet négyzetméterenként. A sárga jelzés alatt álló térségekben szintén heves viharokra kell számítani, a lehulló csapadékmennyiség elérheti a 25-40 litert négyzetméterenként.

Vasárnap, augusztus elsején a hőség még nagyobb területekre kiterjed. Narancssárga kánikulariadó lép érvénybe Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar, Vrancea, Galac, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinţi megyében és Bukarestben. A maximum hőmérséklet eléri a 37-40 fokot, a Duna árterületén akár a 41 fokot is. Délen és délkeleten a hőség jövő hét elején is kitart.

Vasárnap sárga kánikulariadó lesz érvényben az ország többi részében is, főleg nyugaton és délen kell kellemetlen hőérzetre számítanunk.23 mágnes nyelt le egy hat éves gyerek, napokig hányt, majd meg kellett műteni
Egy hat éves gyerek az iskolában kapott mágnesekkel játszott, majd haza vitte őket, hogy a babájának nyakláncot készítsen belőle. Sussex-i otthonában azonban néhány nap alatt 23 mágnes nyelt le, ezzel életveszélybe sodorva magát.
Fellép hazánkban a metál zene négyszeres Grammy-díjas óriása
A zenekar eddig egyszer, másfél évtizede a Sziget Fesztiválon lépett fel hazánkban.
Orban: Cîţu elnökké választása egy „párton belüli puccs” eredménye
Bobic: Dárdain múlik, meddig lesz a Hertha vezetőedzője
A sportvezető szerint a magyar szakember egy stabil szezonban is a megfelelő ember a posztra.
Kedden tárgyalnak a képviselőházi elnöki tisztségről