Kisajátítások

2020.11.19. 11:03

A leendő körgyűrű útvonala miatt tüntettek

Forrás:  alesdonline.ro

A házakhoz közel áthaladó majdani körgyűrű miatt tüntettek Élesd lakosai kedd este. Nehezményezik azt is, hogy Ioan Todoca polgármester nem közölt részleteket az új projektről, csupán néhány fotót tett közzé saját közösségi oldalán, melyen Ilie Bolojannal, a Bihar Megyei Tanács elnökével szerepel, magyarázatként pedig annyit írt ki bejegyzésében, hogy közösen döntöttek arról, hol haladjon át az új körgyűrű. Annak ellenére, hogy nem került még nyilvánosságra a térkép, melyen pontosan meg van jelölve az útvonal, a lakosok azért vonultak ki tüntetni, mert állításuk szerint megtudták, hogy az új út a város déli részén, egy lakónegyeden fog keresztülvinni.

Egy férfi arra panaszkodott, hogy az út épp ott fog áthaladni, ahol az üvegházai vannak, másoknak pedig a házait szelné az ketté. A hivatalosan még nem kihirdetett, de megsejtett kisajátítások ellen a lakosok már most tiltakoznak. A tüntetők követelik, hogy a körgyűrű ne csak a várost kerülje ki, hanem Tinód házait is. Egy nő arra panaszkodott, hogy az út a házától mindössze 5–6 méterre fog áthaladni. Mindemellett azt is felrótták, hogy a város elöljárója nem reagál a telefonhívásokra, nem kommunikál a panaszosokkal.

A tüntetést a rendőrség „zavarta meg”, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírásokra hivatkozva küldték haza az embereket, akik még ezt megelőzően aláírtak egy petíciót, melyet a megyei tanácshoz és az élesdi városvezetéshez szeretnének eljuttatni. A petícióban kérik, hogy tervezzék az utat máshová, messzebb a házaktól, és ha ezt nem teszik meg, a lakosok megpróbálják majd megakadályozni a projekt megvalósulását.

Mit mond a polgármester?

Másnap délben Élesd polgármestere, Ioan Todoca a román sajtón keresztül üzent a lakosoknak. Elmondása szerint a kiszivárgott terv csupán egy a két, már meglévő, és egy folyamatban lévő elképzelésből, mely lehetőségek közül egyébként nem a helyi önkormányzat vagy a megyei tanács fog véglegeset választani, hanem a Közúti Infrastruktúra Kezelő Országos Vállalat (CNAIR). A döntéshozatalt elsősorban a tervek ár-érték aránya határozza meg, de az elöljáró szerint lehetséges, hogy figyelembe veszik majd a lakosok elégedetlenkedését is.

A felháborodást az is okozhatta, hogy a három tervből a régi már évek óta nyilvánosságra lett hozva, így a lakosok úgy hitték, biztosan az alapján fog elkészülni a körgyűrű. A régi terv valóban egészen megkerüli Élesdet és Tinódot is, Ioan Todoca viszont elmondta, az a terv meglehetősen megalomán, ugyanis három, a Sebes-Köröst átszelő híd, és egy hatalmas völgyhíd megépítését feltételezi. Az átlag feletti költségvetést igénylő beruházás jóváhagyására nagyon sokat kellene várni, sokkal nagyobb esély van a munkálatok mielőbbi megkezdésére, ha egy kevésbé költséges tervben egyeznek majd meg az országos vállalattal.

A polgármester hozzátette, hogy ha marad a kiszivárgott terv, mely szerint a körgyűrű valóban áthaladna egy lakónegyeden, az ott lakóknak akkor sem kell aggódniuk annak forgalma miatt, mert ez nem egy gyorsforgalmi út lesz, így az élesdi Octavian Goga utcán legfeljebb akkorára nőne a forgalom, mint amekkora most a Tudor Vladimirescu utcán, tehát az 1-es országúton. Egy egyszerű, kétsávos út lesz, melyen 50 km/óra lesz a megengedett sebesség lakott területen. Mindemellett az új út fejlődési lehetőségeket is jelent, új lakónegyedek kiépítését, fogalmazott Ioan Todoca. Nagyvárad irányából az új útszakasz mentén van kiépített elektromos hálózat, mely a jövőben ebből a szempontból is hasznos lehet. Kisajátításokról nem tett említést a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!