Sakk

2023.09.20. 16:13

Balogh Imre nyerte a Dan Mihai Carţiş Emlékverseny VII. kiírását

A 25.000 lej összdíjazású rangos megmérettetésre 96 sakkozó nevezett be, közöttük volt három ismert nagymester.

Forrás: Dan Mihai Carţiş Emlékverseny

ERDON-összeállítás

A nagyváradi Elite szállóban szervezték meg szeptember 16-án a rangos rapid sakkverseny, a Dan Mihai Carţiş Emlékverseny VII. kiírását, amelyet a Nagyváradi Carțiș For Sport Egyesület (igazgató Dan Cezar Carțiș mérnök) és a Nagyváradi Agora Egyetemi Sport Klub (elnök Dan Raț FIDE mester) a Bihar Megyei Sakk Egyesülettel közösen szervezett. A tekintélyes, 25.000 lej díjazású versenybe összesen 96 sakkozó nevezett be, közöttük volt három ismert nagymester.
Az alapverseny ezúttal is svájci rendszerben, kilenc fordulón keresztül folyt, viszont meglepő módon a verseny egyik fő esélyese, a bukaresti Vlad Jianu nagymester hajszállal lemaradt az első négy helyről és így az ezen a versenyen már megszokott, izgalmas kieséses Final four-ról. A négyes döntőben az első négy helyezett, váltott színekkel két játszmából álló 3 perc+2 másodperc gondolkodási idejű villám játszmában küzdött meg kieséses rendszerben, 1–1-es döntetlen esetén pedig egy további Armageddon típusú játszma döntött, ahol a világos 5 perc, a sötét pedig 4 perc gondolkodási időt kapott a játszmára, viszont döntetlen esetén a sötéttel játszó fél ment tovább.
Az elődöntők eredménye: Balogh Imre – Leviczky Tibor 2–0, Czebe Attila – Costachi Mihnea 1–2 (itt egy Armageddon típusú játszma döntött). A 3-4 helyért: Czebe Attila – Leviczky Tibor 1,5–0,5. A döntőben: Balogh Imre – Costachi Mihnea 2–0.

A győzelmet tehát a 2022-es magyar rapidbajnok, az Ajkán, illetve Romániában, Aradon sakkozó Balogh Imre nemzetközi nagymester szerezte meg, őt követték: 2. Mihnea Costachi nemzetközi mester (Gyulafehérvár), 3. Czebe Attila nemzetközi nagymester, 4. Leviczky Tibor FIDE mester.
A további sorrend következő: 5. Vlad Jianu nemzetközi nagymester (Bukarest), 6. Srinath Rao S.V. nemzetközi mester (India) 7-7 ponttal, 7. Andreea Cosman FIDE mester (Temesvár), 8. Radu Tincu mester (Teregova), 9. Iulian Anghel (Temesvár) egyaránt 6,5-6,5 ponttal, 10. Alexandru Ovidiu Stan-ciu FIDE mester (Szatmárnémeti-Nagyvárad) 6 ponttal.
A női versenyt Andreea Cosman FIDE mester (Temesvár) nyerte. A legjobb ifjúsági a 16 éves Tancsa Tamás, míg a legjobb szenior sakkozó Mózes Ervin nemzetközi mester (Arad) lett. A verseny főbírója a nagyváradi dr. Fleisz János nemzetközi játékvezető volt. A jelentős, 18 tagú magyar küldöttség összességében tehát nagyon jól szerepelt, számos díjat gyűjtöttek be a különböző kategóriákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!