Megállapodás

2022.06.24. 10:06

Összefogtak a nagyváradi klubok a helyi vízilabdázás érdekében

A klubvezetők szerint a jelenlegi megállapodás lehet a garanciája annak, hogy Nagyvárad visszakerüljön az őt megillető helyre a romániai vízilabdázás térképén.

Fotó: Jósa Attila

Jósa Attila

A nagyváradi vízilabdázás jövőjét évekre meghatározó fejleményekkel kapcsolatban rendeztek sajtótájékoztatót csütörtök délben, a Crișul Sportklub Damjanich János (Simion Bărnuțiu) utcai székházában. A sajtótájékoztatón Pető Dalma, a Crișul elnöke mellett jelen volt Sorin Buhaș, a Nagyváradi Egyetem SK igazgatója és Șerban Sere, a Nagyáradi VSK első embere. Bevezetőjében Pető Dalma elmondta, az utóbbi időszakban több konstruktív megbeszélést folytattak a nagyváradi klubok vezetői, ennek eredményeképpen végül megállapodás született a sportág hosszútávú fejlesztési stratégiájáról. Az idényt lezáró sajtótájékoztatókon korábban is felmerült a nagyváradi vízilabdázás jelenlegi legnagyobb problémája, mely szerint a tehetséges játékosokat „elszipkázzák” a magyarországi, illetve a bukaresti klubok, ez ellen szeretne közösen fellépni a három egyesület, egy olyan pályamodellt kínálva a fiataloknak, ami megállítja a jelenlegi elvándorlási folyamatot.

A kedvezőbb finanszírozási lehetőségek miatt a következő idénytől a Crișul felnőtt csapata az Egyetem SK égisze és neve alatt indul a Szuperligában, ami a jelenlegi állapotokhoz képest hatalmas előrelépést jelenthet. Sorin Buhaș hozátette, az Egyetem SK olyan költségvetéssel tud részt venni a projektben, amely lehetővé teszi számukra, hogy teljesítménypótlékot adjanak a sportolóknak, emellett a fiatalok iskoláztatását, elszállásolását és étkeztetését is magára tudja vállalni az egyesület. A megállapodás az ifjúsági csapatokat nem érinti, ők továbbra is Crișul néven szerepelnek a bajnokságokban, de az ifjúsági I. korosztályból „kiöregedők” már átkerülnek az Egyetem SK kötelékébe.

Kérdésünkre, hogy nem lett-e volna „szerencsésebb” a jövőre Egyetem SK néven induló felnőtt csapat megnevezésébe a jelenleg a legrégebbinek számító aktív nagyváradi sportklub, a Crișul nevét is beleszőni, a vezetők elmondták, hogy erre a vízilabda-bajnokság szabályzata miatt nincs lehetőség. Ez sportáganként változó, hiszen ami például megengedett a kosárlabda-bajnokságban (Nagyváradi VSK U), attól a vízilabda-szövetség vezetői elzárkóznak. A női csapat is Egyetem SK néven indul a felnőtt bajnokságban, Dorin Sava irányítása alatt, míg a férfiakhoz új edző érkezik, Cosmin Goina személyében. Șerban Sere, a VSK elnöke kiemelte az összefogás fontosságát és gratulált kollégáinak a kezdeményezéshez. Sere elmondta, kollégái mindenben számíthatnak a VSK segítségére, hiszen a legjobb játékosokat a későbbiekben szeretné majd a reményei szerint az újra a bajnoki címért küzdő csapatában látni, ami egyben a válogatott felé is egy ugródeszka.

Abbéli reményét fejezte ki, hogy a vízilabda csak a kezdet és ez a működőképesnek tűnő projekt a későbbiekben kiterjeszthető lesz a kézilabdára, a cselgáncsra vagy akár a röplabdára is. Elmondta, a VSK részéről a felnőtt csapat nemrégiben kinevezett edzője, Ciprian Cîmpianu lesz a felelőse a projektnek, akinek nagy rálátása van a fiatal játékosokra, hiszen a legutóbbi idényben bajnoki címet nyert a Crișul ifjúsági III-as csapatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában