Szigligeti Adatbank

2022.08.12. 16:33

Online böngészhető könyvek a Szigligeti honlapján

Fotó:

Pikó Stefánia

Folytatódik az archiválás és a tudományos munka, illetve a kutatás támogatása a nagyváradi Szigligeti Színháznál az új évad közeledtével, sőt, ahogyan az a szerdai sajtótájékoztatóból kiderült, a nyár folyamán is zajlott a munka. Dr. János Szabolcs, a színház PR-titkára bemutatta a Szigligeti Adatbankot, amelyet a színház honlapján keresztül lehet elérni, és amely azokat a köteteket tartalmazza – egyelőre legalábbis részben –, amelyek a nagyváradi színházzal, színjátszással kapcsolatban eddig megjelentek.

A kezdeményezés célja egyrészt, hogy ezeket bárki számára elérhetővé tegyék, tekintettel arra, hogy a nyomtatott példányok előbb-utóbb elfogynak, a könyvtárakban pedig nem biztos, hogy fellelhetők, másrészt, hogy hozzájáruljanak azokhoz a tudományos munkákhoz, kutatásokhoz, amelyek általában a színházzal, illetve a nagyváradi színházzal és színjátszással foglalkoznak. Ez utóbbi szempont létjogosultságát támasztotta alá János Szabolcs, amikor megemlítette, jelenleg is vannak folyamatban olyan kutatások, szakdolgozatok a Partiumi Keresztény Egyetemen, melyeknek tárgya a helyi színház, a hallgatóknak pedig hasznára válhat ez a nyílt archívum.

Az adatbank természetesen még távol áll a teljességtől, de már van miből válogatni. Online olvasható például Nagy Béla munkája, a Thália ölében. Hajdu Géza (2020), a DráMÁzat kötetek, az Új templom – régi oltár. A nagyváradi Szigligeti Színház zárkövének krónikája, melynek szerkesztője szintén Nagy Béla, az eddigi legrégibb kiadvány pedig a Kelemen István: Két tanulmány, A Szigligeti Társulat Füzetei 1. (1995).
A Szigligeti Adatbank folyamatos bővítés alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!