Hangverseny

2020.06.08. 08:12

Szabadtéri koncerttel törte meg a kényszercsendet a filharmónia

Közel három hónapnyi kényszerszünet után, június 5-én, pénteken 19 órakor tartott újra koncertet a Nagyváradi Állami Filharmónia.

Tóth Gábor

Amint a nyilvános zenélés bizonyos keretek között „büntetlenül” lehetővé vált, rögtön megragadta az alkalmat a filharmónia, hogy élő muzsikával szolgáljon közönségének a római katolikus püspöki palota előtti szabadtéri zenei esten, a hatályban lévő vírusellenes intézkedéseket betartva. Egyelőre kisebb formátumban, 140 főre korlátozott bérletes közönség előtt a Camerata Michael Haydn 18 tagú vonósegyüttese képviselhette újra a vírusriadó által sokáig csendre kényszerített kultúrát Nagyváradon.

Az emberben ilyen hosszú kultúrelvonási időszak után sok érzés, gondolat kavarog, így nehéz őket elfogulatlanul egymás mellé rendezni. Először is az jut eszembe, hogy a világjárvány hazai harangjának megkondítása kezdetén, hogy saját magunktól megvédjenek bennünket, első lépésben rögtön három alapvető jogunkat korlátozták egyetlen mozdulattal, a nyilvános-közösségi oktatáshoz, sportoláshoz és művészetélvezethez valókat, mert egyértelmű, egy jól irányítható társadalomnak ma már komoly kockázati tényezőt jelent minden értelmesen gondolkodó, egészségesen érző, ráadásul fizikailag fitt, kvázi állandó gyógyszerfüggőségre nem szoktatható egyén.

Együttműködés, hagyományok

Folytassuk mégis a pozitívumokkal, azzal, hogy örömteli a filharmónia és a váradi római katolikus püspökség újabb együttműködése, aminek hagyománya, ha alaposan vizsgáljuk, nem pusztán az elmúlt évtizedekben a bazilikában, illetve a püspöki palota dísztermében megtartott nagyszerű, ünnepi hangulatú koncertekre nyúlik vissza, de lélekben, mégpedig a mi váradi lelkünkben rokona az 1760-as években, e püspökség kereteiben életre hívott nagyváradi zenekari játszás megteremtésének kezdeteivel. Ehhez a hagyományhoz csatlakozott most tehát nemcsak névileg a Michael Haydn kamarazenekar.

Előzmények

A filharmónia idén március 11-én koncertezett utoljára, zárt kapuk mögött, közönség nélkül, az akkor hirtelen érvénybe lépett vírus-óvintézkedések miatt egy nappal előrehozva tervezett hangversenyét. Sajnos erről a koncertről már nem tájékoztathattuk érdemben az olvasókat, egyrészt meghívást senki sem, így mi sem kaphattunk rá, másrészt az utólag megígért digitális felvételhez sem juthattunk hozzá, így hát azóta mindez csendben aktualitását vesztette. A mostani ígéret a filharmónia részéről az, hogy a szabadtéri koncerteknek terveznek folytatást, a soron következő héten is. Reméljük, ennek az ígéretnek a betartása már nem fog ütközni semmivel. Igaz, sem a zeneintézmény hivatalos honlapja, sem pedig a közösségi fóruma nem tájékoztatott sem jelen koncertről, sem a folytatásról.

Végül az eseményről

Otthoni, magányos zenehallgatás nyilvánvalóan nem pótolhat egy ilyen jellegű közösségi eseményt, mely nemcsak zeneélvezet, lélekemelés nyújtására hivatott, de egyben az egymást rég nem látott zenebarátok találkozásának fóruma. Ennek a várakozásnak az izgalma vibrált érezhetően a levegőben a barokk palota előtt péntek este, ahol egymással szemben ült a kötelező szeparációs széktávolságot betartó, groteszk módon egyaránt szájmaszkba kényszerített kamarazenekar és közönség, így, maszkban, mondhatnánk azt is, lélegzetelállító élmény volt. Nem mellesleg a fel-alá szaladgáló, fotózó, filmező sajtósok sokasága is láthatóan örült végre egy élő témának, szenzációnak. Talán a kialakított kordonon kívülre késve érkező bámészkodók jártak a legjobban, „szájkosaras” kötelezettségek alól némileg mentesülve. S bár a szintén maszkos bevezető beszédek és a hosszas harangszó úgy 12 percig késleltették a zenei kezdést, mindenki türelmesen és fegyelmezetten várta az újra megszólaló csodát. Egyébiránt Meleg Vilmos, a filharmónia főigazgatója, illetve Böcskei László püspök tartottak alkalomhoz illő köszöntő beszédeket, két nyelven.

A zenészek hallhatóan nem töltötték gyakorlás nélkül az elmúlt három hónapot, egyenes tartású, minőségi koncertet hallhattunk a Michael Haydn kamarazenekartól, melyet ezúttal is Nagy Kálmán koncertmester vezetett. Mint megtudtuk tőlük, a próbákat is az előírásoknak megfelelően, szabadtéren tartották, a filharmónia udvarán külön erre a célra kialakított helyen és módon.

Az elhangzott repertoár kialakításában nyilvánvalóan a szűkre szabott előadói apparátust kellett elsősorban figyelembe venni. Másrészt a nyáresti nyilvános atmoszféra célközönségének vélt igénye is felmerülhetett, valamint a hűséges bérletesek részbeni kompenzálása az elmaradt koncertekért, tehát a publikum által is közkedvelt, népszerű repertoárt választottak, mely ugyanakkor a zenészek számára az újrakezdéshez sem túl súlyos falat.

Végezetül essék szó a főszereplőkről, a zeneszerzőkről és műveikről. A rend kedvéért tehát a nagyjából egy órányi terjedelmű koncerten a következőket hallhattuk, mint arról már szó esett, nagyszerű tolmácsolásban: Mozart D-dúr divertimento (K. 136), Bach Air a D-dúr zenekari szvitből (BWV 1068), Händel G-dúr concerto grosso (op. 6, no. 1), Albinoni (Giazotto) Adagio, Pachelbel D-dúr kánon, Bartók Román népi táncok – a hosszas vastapsot pedig Mascagni híres Intermezzójával (Parasztbecsület) hálálta meg a kamarazenekar. A megindító érzelmességű operaközjátékból a körülményekre való tekintettel még az egyéb előírt hangszerek (pl. hárfa) hiánya sem volt túl feltűnő.

A mikrofonos kihangosítás, bármennyire is jó ötletnek tűnt, sajnos egyelőre a kísérlet szintjén maradt, mivel a szeszélyes szél, illetve a tételek közötti susogó kottalapozások egyaránt zavaróan hatottak. Engem érdekelt volna azért az is, hogy milyen az újonnan megkövesített püspöki udvar természetes akusztikája… Izgatottan várjuk továbbá a beígért folytatást is, személy szerint főként a szájmaszkos fúvós hangszeresek játékmódjára vagyok nagyon kíváncsi.

Fotók: Alexandru Nițescu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!