Képzés

2023.09.25. 09:45

Tanévkezdő szakmai előadás tanítók és óvónők számára

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

A Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátruma adott otthont a napokban Uzsalyné dr. Pécsi Rita PhD neveléskutató előadásának, mellyel Tankó Zita elemi és koragyermekkori oktatásért felelős szaktanfelügyelő kérésére és szervezésében kifejezetten az óvodában és elemi iskolában tanító pedagógusokat szólította meg. A Bihar Megyei Tanfelügyelőség társszervezői voltak a Partiumi Keresztény Egyetem óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakja, valamint az Országos Magyar Továbbképzési Központ. A házigazda intézmény részéről dr. Domján Katalin oktató köszöntötte a vendégelőadót és a szépszámú résztvevő pedagógusközönséget.

A gyermeknek a legjobb is csak éppen, hogy elég jó” – ezzel a Kodály Zoltán-idézettel köszöntött mindenkit Tankó Zita, megköszönve azon pedagógusok kitartását, aki már másfél napja voltak részesei a szakmai képzésnek, és külön üdvözölve azokat az óvónőket, tanítókat és egyetemistákat, valamint alsó tagozaton tanító tanárokat, akik csak erre az alkalomra érkeztek. A gyermekeknek „nem azt kell adni, amit kérnek, hanem amit kérniük kellene” (Goethe), ezért is bizonyult az új tanév elején különösen aktuálisnak és gondolatébresztőnek az előadás témája: Kisgyermekek és kisiskolások életfeladatai – mire van szükségük és mire nem? Hogyan motiváljuk, hogyan fegyelmezzük? Korlátok vagy szabadság? Szó volt a csíra- és az egészségtörvényről, az egészséges, szeretetteljes fegyelmezésről, a kötődés kialakulásának fontosságáról, a napirend jelentőségéről, a szellemi-lelki-testi értékek egységéről, ezek egyensúlyának szükségességéről, a játék fontosságáról. „A nevelés az Élet szolgálata című értékes előadássorozatba már volt lehetőségünk többször belepillantani. Hálásak vagyunk az előadónak és a szervezőknek egyaránt, akik kezdeményezték, megszervezték és otthont adtak ennek az érdekes rendezvénynek. Köszönet és elismerés minden résztvevő kolléga nevében” – nyilatkozta az egyik tanítónő, Kiss Csilla.
A jelenleg érvényben levő tanterveink, ha figyelmesen olvassuk őket, mind erre mutatnak: nem a tudás halmozása a cél, hanem a kompetenciák fejlesztése. Tematikus megközelítéssel, integrált módon feldolgozva mindazt, amit nyújtani szeretnénk ennek a fogékony korosztálynak. Teremtsünk derűs légkört, játsszunk, mozogjunk sokat, énekeljünk, fedeztessük fel a világot, a gyermeki kíváncsiságra alapozva – bíztatta zárszóként a jelenlevőket a tanfelügyelő. A jelenlevők kérésére az előadó következő váradi tartózkodásakor folytatják a témában való elmélyedést.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában