Iskolakezdés

2023.09.10. 19:39

Egész Nagyváradon beindul hétfőtől a villamosforgalom

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) és a polgármesteri hivatal vasárnapi közleménye egyaránt arról tájékoztat: szeptember 11-től az egész városban beindul a villamosforgalom.

Forrás: PMO

Erdon-összeállítás

Az iskolakezdés napjától újraindul a 3N és a 3R villamosjárat. Mindkettő a váradszőllősi végmegállóból indul, de előbbi a Szent László téren és a Vitéz (Decebal) úton haladva ér el a vasúti pályaudvarig és onnan vissza Váradszőllősre, míg utóbbi fordított irányban halad, azaz a vasúti pályaudvar felé megy és onnan fordul vissza a Béke dombon, a Vitéz utcán és a Szent László téren át Váradszőllősre. A korábban megszokott útvonalon indítják újra az 1N és 1R járatokat is, melyek Rogériusz negyedet kötik össze a városközponttal.

Az 1N útvonala a következő: Borsi úti vasúti híd, Olaszi park, főpályaudvar, Gojdu-tér, Szent László tér, Vitéz út, Olaszi temető és onnan vissza a végmegállóba. Az 1R villamosjárat szintén a Borsi úti vasúti feljáró alatti villamosmegállótól indul, eljut az Olaszi parkig, onnan a Béke dombon és a Vitéz utcán haladva ér el a Szent László térre, majd a Baross/Dacia hídon át a vasúti főpályaudvarig és onnan vissza a Borsi úti végmegállóig. Forgalomban marad a Váradszőllőst Őssivel összekötő 2-es járat (Szőllős – Nagyváradi Egyetem – Őssi és vissza), mely azonban csak a csúcsidőkben fog járni, valamint a Rogériusz negyedet Őssivel összekötő 8-as járat is, mely utóbbi a Borsi úti végmegállótól indul, az Olaszi park mellett halad el a Vitéz úton, majd letér az Aradi útra és onnan megy el az őssi végmegállóig, majd visszafelé haladva teszi meg ugyanezt az utat.

Forrás: PMO

Az OTL bevezeti a 4N és a 4R járatokat is, melyek szintén Váradszőllős és Rogériusz között teremtenek összeköttetést. A 4N járat a Borsi úti végmegállóból indulva az Olaszi park mellett halad, majd letér a vasútállomás irányába, és a Fő (Republicii) utcán, a Sztaroveszky (Magheru) úton, a Ghillányi (Cantemir) úton és a Fürdői (Nufărului) úton érkezik meg a váradszőllősi végmegállóba. Visszafelé menet a 4N járat a Fürdői útról letér az állami egyetem és az új sportcsarnok felé, majd az Aradi úton haladva ér el a Vitéz (Decebal) útig, majd a Béke dombon fel, az Olaszi park mellett haladva jut el a Borsi úti végmegállóig. A 4R járat a Borsi úti végmegállóból indul ki, elhalad a Transilvaniei úton és az Olaszi park mellett, majd a Vitéz utca és az Aradi út következik, a város déli villamossínpályáján az új sportcsarnok és az állami egyetem, valamint a villamosremíz mellett haladva ér el a váradszőllősi végmegállóig. A 4R járat, amelyik Váradszőllősről indul, a Sztaroveszky úton és a Fő utcán halad a vasúti főpályaudvarig és onnan megy tovább Rogériusz felé. Az OTL közleményében kiemeli, hogy szeptember 11-én közlekedni fognak a T3 és a T7 buszjáratok is a megszokott útvonalon, a megszokott menetrend szerint.

Módosult a forgalmi rend Várad központjában

Az iskolakezdésre való tekintettel a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal több forgalmi változást vezetett be a városközpontban, konkrétan a Gojdu téren, a Reáliskola/Spiru Haret utcán, valamint a Kossuth/Independenței utca és a Nagyvásártér (December 1. park) kereszteződésében. Mivel újraindul a villamosforgalom a város központi részén, ezért megszüntették az ideiglenes körforgalmat a Baross (Dacia) híd déli hídfőjénél, valamint a Füchsl-ház melletti ideiglenes körforgalmat is a Kossuth utca és a Nagyvásártér kereszteződésében. A villamosoknak ezekben a kereszteződésekben elsőbbségük van.

Forrás: PMO

Megváltozik a Reáliskola utca menetiránya, azaz ezentúl a Nagyvásártér felől a Sebes-Körös felé vezető irányba lehet majd haladni azon az utcán. Bár még folynak az aluljáró-építési munkálatok a Gojdu téren, de a terület egyes részein már lehet haladni. A forgalmirend-változtatásnak köszönhetőn megjelenik egy új útvonal a Kossuth utca és a Kolozsvári út között: az autósok a Gojdu téren lehelyezett betonlapokon hajthatnak át a December 1. park irányából a Kolozsvári útra, de a villamosnak meg kell adják az elsőbbséget. A December 1. park felől el lehet jutni autóval a Sztaroveszky útra is, ehhez az autósok el kell vezessenek a Kolozsvári útig, majd a Vízi (Râului) utcán letérve a Mareșal Averescu útra, és onnan hajthatnak fel a Baross hídra. Megjelenik ismét a Sztaroveszky út – Baross-híd – Gojdu tér menetirány kettéágazással a Kossuth utca és a Kolozsvári út irányába a Gojdu téri aluljárókra ráhelyezett betonlapokon. További változás, hogy a Baross hídról lejőve le lehet térni a Körös parti Deák Ferenc/Gojdu sétányra is. Az Averescu útról el lehet jutni a Kossuth utcára a már említett betonlapokon, illetve vissza is lehet fordulni a Kolozsvári útra, és ugyancsak az Averescu útról le lehet térni jobbra a Baross hídra is. Az autósoknak, bármilyen irányba közlekednek is abban az övezetben, elsőbbséget kell adniuk a villamosoknak.

Forrás:  PMO

A Kossuth utca és a Nagyvásártér kereszteződésében felszámolt körforgalom helyett megjelenik egy STOP-tábla, mely a Zárda (Mihai Viteazul), illetve a Kapucinus (Traian Moșoiu) utca felől érkező járműveket kötelezi arra, hogy elsőbbséget adjanak a kereszteződésbe a Kossuth utca felől érkező járműveknek, ugyanakkor minden jármű, bárhonnan is érkezik és bármerre is halad, elsőbbséget kell adjon a villamosoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában