Szüreti mulatság

2023.09.19. 09:22

A közösség ereje Hegyközújlakon

Tarsoly Normen

Beköszöntött a szüret időszaka a Hegyközben. Az őszi hagyományokhoz híven Hegyközújlakon a hétvégén, szombaton újból szüreti mulatságra került sor. Minden évben kiemelkedő fénypontja ez a településnek, ahol az egész falu apraja-nagyja összefog és közösen megszervezik az ünnepséget. Hónapokkal az esemény előtt elkezdik szervezni a mulatságot. Így történt ez most is, ugyanis Mester Anikó már ez év júliusában elkezdte a gyerekeknek a tánckoreográfia betanítását. Ebben az évben is sikerült felülmúlnia önmagát Mester Anikónak, ugyanis változatosabbnál változatosabb elemeket sikerült bevinnie a táncok koreográfiájába. A több hónapos felkészülés alatt nem csak egy ember dolgozott, ez egy igazi csapatmunka volt, a szülői közösség és az RMDSZ nőszervezet hegyközújlaki csapatának is volt bőven tennivalója, amire eljött az esemény napja, vagyis szeptember 16-a.
Mindent az újlaki hagyományokhoz megfelelően terveztek és készítettek a helyiek, mint egy nagy család, és szombat délelőtt tizenegy órától a hegyközújlaki református templom harangjai hívták a fiatalokat ünnepi istentiszteletre. Az istentisztelet alkalmával nt. Bátori Judit lelkésznő szolgált.

A lelkésznő János evangéliumából (Ján. 15:5) hozta az igét az ünnep alkalmával egybegyűlteknek. „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz” – szól az ige, és az ige magyarázatában elmondta, hogy a legfontosabb a szőlőtőhöz tartozni, ragaszkodni, értve ezt úgy, hogy ragaszkodjunk a hagyományainkhoz, kultúránkhoz, mert így tud magyar közösségünk erős maradni és gyarapodni. Az áldást követően felkérte Somogyi Lajost, az újlaki református egyház gondnokát, a község polgármesterét, hogy a jelenlévőkhöz szóljon egy pár szót útravalóul. Meghatódva örömét fejezte ki, hogy a helyi közösség összetartó és erős, amelynek eredményeként ebben az évben is létrejöhetett a mulatság.
Az ünnep alkalmával meghívottként részt vett az eseményen Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke is, akit felkért a polgármester úr, hogy köszöntse az ünnepi gyülekezetet. Felszólalásában a közösség erejét, egymás megsegítését, a valahova való tartozást emelte ki, „a közösség értékei nem a hipermarketekben vannak, hanem a közösségben, ahol élünk, ott lakoznak az értékek” – mondta a képviselő.
Az istentiszteletet követően harmincnyolc fiatal, tizenkilenc páros indult hívogatni. Hegyközújlaki, bihari és hegyközkovácsi szekeresek hét szekérrel Hegyközszáldobágy felé indultak, ahonnan Hegyközpályiba mentek tovább, majd Hegyközcsatáron keresztül Hegyközkovácsiba. Minden megálló alkalmával várakozók hada fogadta őket, s gazdagon terített asztalokkal várták a hívogatókat. A hívogatást Újlakon fejezték be, a helyi hagyományokhoz tartozó szalmaégetés kíséretében. A karaván a karikás ostor csattanására érkezett a településekre. A szekerek mellett ostorát csattogtatva egy betyár ruhába öltözött szülő kísérte a konvojt, Somogyi Sándor személyében. A hívogatót Bódi Mátyás olvasta fel. Egyre fiatalabbak csatlakoznak a szüreti táncos csapathoz, ez évben a legkisebb alig ötéves volt, ugyanis Somogyi Nikolett ezen a héten tölti az ötödik életévét, a párja pedig Sipos Márton, ugyancsak ötéves – így alkották ők a legfiatalabb párost.
Az ünnepség utolsó, de mindig a legragyogóbb fénypontja az éjféli tánc volt. Több százan vettek részt a szüreti bálon, egy tűt sem lehetett leejteni az újlaki kultúrházban. A mulatság hajnalig tartott, mindenki nagy örömére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában