Fórum

2023.08.24. 14:44

Nyugdíjasmozgalmi vezetőknek rendez fórumot az RMDSZ Nőszervezete

Életet az éveknek címmel magyar nyugdíjasegyesületek vezetői számára rendez két és fél napig tartó konferenciát Kolozsváron augusztus 24–26. között az RMDSZ Nőszervezete. A cél a tapasztalatmegosztás és annak felmérése, hogy mire van igény az érintettek részéről.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének országos elnöke tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján felidézte, hogy kezdeményezésére 2004-ben megalapították a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületét, melyet alpolgármesteri minőségében is felkarolt, és parlamenti képviselőként is szívén viseli az ügyét. Ugyanakkor Bihar megyében például Nagyszalontán is működik még két nyugdíjas egyesület, illetve Érmihályfalván is egy. Ezeknek a sikerén felbuzdulva, néhány évvel ezelőtt Erdély-szerte beindult az idősbarát közösségeknek az építése, melyekből az idő múltával egy hálózat jött létre. Ezen mozgalom működésének a csúcspontjai az évente megszervezett országos találkozók – a soron következő, immáron a harmadik, Életet az éveknek címmel éppen ezekben a napokban, augusztus 24–26. közt zajlik Kolozsváron, Biró Rozália és Márkus Etelka, a Nőszervezet ügyvezető alelnökének a fő koordinálásával. A találkozón 15 megyéből 32 nyugdíjas egyesületnek a vezetője van jelen, és nemcsak prezentációk hangzanak el, hanem képzéseket is tartanak. Nagy Gizella mentálhigiénés szakember és Moldován Erika iskolapszichológus Hidak, generációk címmel a különböző korosztályok közti kommunikációról értekezik, Csép Andrea parlamenti képviselővel, a Nőszervezet ügyvezető elnökével az aktív időskorról beszélgetnek, Márton Kata, a Communitas Alapítvány gazdasági irodavezetője pályázati lehetőségeket ismertet, Biró Rozália pedig a romániai nyugdíjasmozgalom perspektíváiról fejti ki a véleményét.
A fórum egy állásfoglalás elfogadásával zárul, melynek aláírói kinyilvánítják majd közös szándékukat arra vonatkozóan, hogy együttműködnek közösségépítői tevékenységük hatékony megvalósítása céljából, illetve felkérnek minden nyugdíjast, hogy vállaljon részt a romániai, ilyen jellegű szervezetek tevékenységeiben és egyedi, sajátos tapasztalatával, tudásával, önzetlen hozzájárulásával gyarapítsa a romániai magyar nyugdíjasok mozgalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában