Gasztronómia

2023.07.11. 09:18

Jól szerepeltek a partiumi csapatok a Kárpát-Medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságon

A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség, a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság védnökségével 2023. július 8-án rendezte meg a Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságot. A Partiumból a Pro Rév Egyesület és az Érkeserűi Hagyományőrző Lovasklub csapatai vettek részt.

ERDON-összeállítás

A Kárpát-Medencei Halászléfőző Magyar Bajnokság olyan jeles szakmai vetélkedő, amely a maga nemében páratlan. Mivel szerveződése kiterjed a történelmi Magyarország egész területére, ezért nagyban hozzájárul a leszakított területen élő magyarsághoz fűződő kapcsolatok erősítéséhez. A Kárpát-medence minden térségéből olyan személyek, maximum 8 fős csapatok jelentkezését várták a rendezvényre, akik korábban különféle halászléfőző versenyeken már bizonyítottak, s mint legjobbak, méltó módon képviselhették tájegységüket a kiemelkedő hungarikum készítésének versenyén. Erre a megmérettetésre Drávaszög, Al-Duna Régió, Dunaközép, Körösök Vidéke, Balatoni Régió, Al-Tisza Táj mellett a Partiumot a Pro Rév Egyesület és az Érkeserűi Hagyományőrző Lovasklub csapatai képviselték, Hasas János és Szabó Zoltán egyesületi elnökök vezetésével.
A Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságon 20 csapat mérte össze főzőtudását. Szombat déli 13 órakor Horvát Tomi, a főszervező Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség nevében köszöntötte a megjelenteket, majd a technikai tudnivalókat Opóczky István, a zsűri elnöke, életműdíjas mesterszakács ismertette. Érdekes volt megtudni azt, hogy a csapatok számot húztak, majd a számot borítékba zárva küldték be az elkészült étel mellett értékelésre – a minta leadásához mindenki egyforma tányért kapott – igy a zsűri tagjai az adott pontszámok mellé, csak egy-egy számot tudtak beírni, nem ismervén a csapatok neveit. Ezt követően startolt el a nagy megmérettetés! A delegáltak számára a verseny tárgya, azaz a konkrét feladat az volt, hogy készítsenek legalább 10 adag halászlevet a legjobb tudásuk szerint, oly módon, mint ahogy az hagyományos a szűkebb hazájukban. A hazai versenyen a legjobbnak a Völgyifalusi ÖTE csapata bizonyult. A Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokság győztese a hatos csapat, azaz a Faddi Vitézek Dunaközépről voltak. Mindkét Partiumi csapat tudományát ezüst minősitéssel honorálta a zsűri. Szabó Zoltán, kiskereki alpolgármester a magyar gasztronómia jegyében kifejtett munkája elismeréseként oklevélben részesült. A legmagasabb pontszámot elért versenyző megkapta az „Év halászlé főzője” címet és a vele járó Vándor fődíjat. Amennyiben a következő évek versenyein az elnyert címet 3-szor megvédi vagy visszahódítja, úgy a díj örökre tulajdonába kerül. A rendezvényt ezúttal is a Nemzetközi Néptáncfesztivál és számos gyermekprogram színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában