Elismerés

2023.05.05. 18:07

Tóti díszpolgára lett Tóth István fotóművész

Fotó: Csíki János

Ciucur Losonczi Antonius

Ünnepi közgyűlést tartott a helyi önkormányzati képviselő-testület a tóti kultúrotthonban, melynek keretében a plénum megszavazta azt a határozati javaslatot, miszerint díszpolgárrá válasszák a község szülöttjét, Tóth István fotóművészt.

Vincze Nándor polgármester meghívásának eleget téve, a Bihar megyei kormánybiztosi hivatalt képviselve, Botházy Nándor is részt vett a különleges és jelentőséggel bíró eseményen. „Tóth István szakmai munkásságát ismeretségünk óta, azaz 2005 óta követem nyomon. Volt idő, amikor egyazon épületben tevékenykedtünk, kapcsolatunk tehát nyugodtan mondható barátinak. Tiszteletre és csodálatra méltó tevékenységének művészeti oldalát minden Bihar megyei, a kultúra iránt kicsit is érdeklődő ember ismerheti nemtől, kortól és etnikumtól függetlenül. Szintén példamutató a szakágon, azaz a fényképészetben kifejtett vezetői munkája és kapcsolatrendszere, mellyel a világ majd minden, számára érdekesnek talált tájára eljutott. További munkájához ezúton is erőt és egészséget kívánok”, nyilatkozta lapunknak az alprefektus.

A jelenleg Nagyváradon élő Tóth István 1976-ban alapítója volt a Tavirózsa Fotóklubnak és másfél évtizeddel ezelőtt megálmodója az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesületnek. 1973-ban lett a Romániai Fotóművészeti Szövetség tagja, 1978 óta a FIAP művésze. 2001-ben egyik alapítója a Magyar Fotóművészek Világszövetségének, húsz év múltán pedig a Kárpát-medencei Magyar Fotográfusok Egyesületének. Kurátorként több mint 800 kiállítás fűződik a nevéhez, néhány évvel ezelőtt pedig értékes és egyedi fotótechnikai és művészeti gyűjteményt adományozott a városnak, melynek köszönhetően fotómúzeum nyithatta meg a kapuit a várban. Ugyanakkor a közelmúltban szintén a várban felavatták a három galériát és a székhelyet magába foglaló Euro Foto Art Kiállítási Központot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában