Sic erat in fatis

2023.05.14. 12:16

Jovián György alkotásaiból nyílt kiállítás a püspöki palotában

Sic erat in fatis címmel Jovián György képzőművész alkotásaiból nyílt egyéni időszaki kiállítás szombaton a nagyváradi püspöki palota második emeletén, a Patachich Látogatóközpontban, a 31. Festum Varadinum keretében. A szeptemberig megtekinthető tárlatot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezte, partnerségben Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Fotó: Vigh László Miklós

Ciucur Losonczi Antonius

Az egybegyűlteket Lakatos Attila, a Patachich Látogatóközpont vezetője köszöntötte. Böcskei László megyés püspök reményét fejezte ki, hogy a kiállítás megszólítja majd az érdeklődőket, a kereső embereket: egy kicsit álljunk meg, és próbáljunk belenézni a világba, s talán meglátni úgymond a dolgok mélységét, a mögöttes üzenetet, fogalmazott. 

Fotó: Vigh László Miklós / Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Örömének adott hangot, hogy ismét megvalósulni látszik az a kezdeti szándékuk, hogy megmutassák a szépet, az értékeset, a művészek különféle kifejezési módját. Másfelől pedig azért is fontosok szerinte a hasonló kiállítások, mert nemcsak munkákban gyönyörködhetünk, hanem művészekkel is találkozhatunk. Felfedezhetjük, hogy vannak olyan alkotók, akik kötődnek Váradhoz, a Partiumhoz, Erdélyhez, hiszen még akkor is, ha máshol élnek vagy tevékenykednek, a kötelékek nem szakadtak el. És rácsodálkozhatunk arra, hogy a Jóisten mennyi szépet és jót teremtett. Persze lehet, hogy a mostani tárlat témája kapcsán nem pont ez jut az eszünkbe, de gondoljunk csak arra, hogy Isten elégedett volt mindazzal a széppel és jóval, amit teremtett, s hova vezet az, ha nem becsüljük meg ezt az alkotói tervet. Nagyon könnyen kibontakozhat ugyanis valami más, pusztítás és pusztulás, hangsúlyozta az egyházmegye főpásztora.

Fotó: Vigh László Miklós / Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Demeter Katalin konzul (Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa) arról beszélt: mennyire lényeges az, hogy egyszer visszatérjünk Nagyváradra, azok után, hogy bejártuk a világot, tapasztalatokat szereztünk, jelezve ezáltal, hogy nem feledkeztünk meg a kezdeti impulzusokról. Jovián György ugyan szilágysomlyói származású, de tanulmányait Váradon végezte, és karrierje elején a munkája is ide kötötte. Dolgozott a Viitorul gyárban és a színházban is, s jó, hogy az akkori kapcsolatai megmaradtak. Demeter Katalin ezután Szentágothai János agykutatótól idézett, arra utalva, hogy a modern művészek által megjelenített érzések, gondolatok később a technika vívmányaiként tűnnek fel, visszatükrözve minden ellentmondást és reményt, de ugyanakkor rettenetet is, melyet az emberiség átélt.

Fotó: Vigh László Miklós / Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Műkritika helyett Horváth Bálint zeneszerző, tanár saját zongoradarabját játszotta a vernisszázson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában