PEN

2023.05.15. 16:20

Harmincharmadik „születésnapját” ünnepli idén a Partiumi Keresztény Egyetem

Az oktatási intézmény a Partiumi Egyetemi Napok (PEN) rendezvényhét keretében minden évben megünnepli megalakulásának évfordulóját, idén a programsorozat május 8–11. között zajlott. Az első három nap a hallgatóké volt a főszerep, míg az utolsón inkább a tanárokon volt a hangsúly.

Fotó: Csendes Evelyn

Szakács Dávid

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) múltja 1990-ig nyúlik vissza, amelynek májusában a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Igazgatótanácsa 1990/39. számú határozata kimondta a Sulyok István Református Főiskola, az egyetem jogelődjének megalakulását. A PKE létrehozását, illetve az akkreditációs folyamat elindítását a Pro Universitate Partium Alapítvány alapító tagjai és kuratóriuma 1999. október 1-jei határozatukban szögezték le.

A hétfőtől szerdáig tartó diákprogram keretében az oktatók nyílt órák formájában engedtek betekintést minden szak életébe. A következő előadásokon vehettek részt a hallgatók: dr. Veres Edit a könyvelés alapjairól, dr. Tóth Árpád a zene elméletéről, dr. Debrenti Edith a gazdasági statisztikákról, dr. János Szabolcs Közép-Európa kulturális és nemzeti ellentéteiről beszélt, dr. Veres Ottilia Samuel Beckett Godot-ra várva című színművét, Benedek Árpád a zene és zenei nevelés módszertanát ismertette. Az estéket a fiatalok különböző eseményekkel gazdagították, hétfőn egy városi túrával, kedden egy kocsmakvízzel a Bodegában és végül, de nem utolsó sorban, szerdán a Hallgatói Önkormányzat által szervezett „PEN Keringő” elnevezésű bállal zártak.

Fotó: Csendes Evelyn

Csütörtökön a záróünnepséget dr. Pálfi József, a PKE rektora nyitotta meg, aki elsősorban a tudomány és a hit kapcsolatáról beszélt, illetve arról, hogy „gazdag kultúrával rendelkezünk, ezért is fontos az értékeinket megbecsülni”. A megnyitó plenáris előadással folytatódott, ifj. dr. Béres József mesélt apja és családja életéről, a vírusokról, illetve magáról a Béres csepp gyógyhatásairól. A kávészünet előtt Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes előadását hallgathatták meg a jelenlévők. A 20 perces pihenőt követően Böszörményi Gergely a magyar örökségről, értékeinkről, illetve a hungarikumokról beszélt az egybegyűlteknek.

Az esemény fontos momentuma következett ezután, dr. Pálfi József és dr. Szász Erzsébet, a szenátus elnöke kiosztották a PKE által adományozott címeket és díjakat. Legelőször a Partiumi Keresztény Egyetemért Díjat adták át a Debreceni Egyetemnek, melynek képviselői prof. dr. Pető Károly általános rektorhelyettes és Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke voltak. Ezek után dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora vehette át a „Doctor Honoris Causa” címet az orvostudományban, illetve oktatási képzésekben elért eredményeiért. A továbbiakban még négy díjat osztottak ki a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar (BMK) és Gazdasági és Társadalomtudományi Kar (GTK) keretében. A BMK-nál a PKE Tiszteletbeli Professzora Díjat prof. dr. Onucsán Miklós, a PKE Kiváló Oktatója Díjat dr. Balázs Zoltán adjunktus, illetve a GTK-nál a PKE Tiszteletbeli Professzora Díjat prof. dr. Bélyácz Iván, a PKE Kiváló Oktatója Díjat pedig dr. Tarnóczy Tibor docens érdemelték ki. Az díjátadó ceremónia után a magánének szakos hallgatók műsora következett, amit a Himnusz eléneklésével zártak. A meghívott vendégeket az esemény befejeztével az egyetem a díszterembe invitálta közös ebédre.

Fotó: Csendes Evelyn

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában