Időutazás

2023.03.02. 19:38

Könyvbemutató: Életérzés a régi Magyarországon

Egyfajta ősbemutatónak lehettek részesei szerda délután a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatói, illetve a nagyváradi érdeklődők, a 2020 őszén, a koronavírus-járvány első évében megjelent Elrabolt Hungária című kiadvány társszerzője, Balázs D. Attila, valamint a könyv kiadóját képviselő Hetzmann Róbert (Magyar Patrióták Közössége) ugyanis először ült le együtt közönség elé.

János Piroska

A könyvbemutató már régóta tervben volt, azonban a világjárvány miatt bevezetett korlátozások mindeddig meghiúsították a megvalósítását – mondta el dr. Bökös Borbála, a PKE Bölcsészettudományi és Művészeti Karának dékánja, aki az esemény házigazdájaként, illetve a beszélgetés moderátoraként köszöntötte a hallgatóságot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, illetve Kásler Miklós miniszter előszavával megjelent kiadvány szerzői a nagyváradi származású Balázs D. Attila, illetve Pataki Tamás. A könyv a trianoni emlékév apropóján 100 képeslapot és hozzájuk írt rövid írást tartalmaz, többek között olyan Bihar megyei településekről, mint Belényes, Bihardiószeg, Bélfenyér, Élesd, Püspökfürdő, Félixfürdő, Rév és természetesen Nagyvárad. A kiadvány a trianoni emlékév egyetlen albuma, amelynek megjelentetési szándékára a kiadó azonnal rábólintott – tudtuk meg Balázs D. Attila társszerzőtől, a Mediaworks központi szerkesztőségének újságírójától.

„A Magyar Patrióták Közössége egy kulturális-közéleti egyesület, céljaink között szerepel a magyar identitás megőrzése, a nemzeti összetartozás erősítése, a történelmi értékeinknek fennmaradását biztosító hagyományőrzés támogatása, aminek a könyvkiadás is a része” – jegyezte meg Hetzmann Róbert, az egyesület elnöke, hozzátéve: a régi Magyarország életérzésének, kulturális örökségének átadása is beilleszkedik abba az értékőrző vonulatba, amelyet az egyesület képvisel. Ekképpen jöhetett létre az Életérzés a régi Magyarországon című projekt, amely az Osztrák–Magyar Monarchia korabeli magyar világába kalauzolja el az érdeklődőket nemcsak a nyomtatott kiadvány által, hanem a benne szereplő képeslapok különleges videotechnikával történő életre keltésével, amelynek eredménye a regimagyarorszag.hu weboldalon tekinthető meg.

A beszélgetés során kiderült: az album kiadásának ötlete már 2019-ben felmerült, a régi képeslapokat Balázs D. Attila azonban már 2009 óta gyűjtötte. Elmondta: a képeslapkutatásnak komoly honismereti jelentősége van, hiszen ezek a képeslapok híven őrzik az Osztrák–Magyar Monarchia történetét és egyfajta „gyógyszerekként” hatnak a történelemhamisítás ellen. Az összeállítás során céljuk volt, hogy az egész Kárpát-medencét, illetve ezen belül is az elszakított országrészeket lefedjék, és ne csak a nagyon ismert településeket mutassák be, így kerülhetett be például a Dél-Bihar megyei Bélfenyér, vagy a Vaskapu építésekor 1971-ben felrobbantott Ada Kaleh szigete is.

A könyvbemutató alatt bemutatták a regimagyarorszag.hu oldalon elérhető kisfilmeket is, amelyek egyfajta „egyperces időgépekként” működnek, hiszen többnyire 60 másodpercben igyekeznek bemutatni a több mint száz évvel ezelőtti életérzést. A kiadvánnyal, illetve a kisfilmekkel egyébként a nagyváradiak már találkozhattak, hiszen a tavalyi Szent László Napokon ízelítőt kaphattak az albumból, akkor elsősorban Nagyváradra, illetve Bihar megyére fókuszálva.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában