Beszámoló

2023.02.02. 16:03

Évet értékelt a Bihar megyei katasztrófavédelem

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) székhelyén tartott évértékelő sajtótájékoztatót szerdán az intézmény vezetősége. Átlagosan naponta 91 segélyhívás érkezett a telefonközpontba tavaly, ez azt jelenti, hogy 16 percenként telefonált valaki.

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

Az ISU központjába 2022-ben összesen 33.335 hívás érkezett, ez átlagosan napi 91-et jelent. Ebből 13.767 olyan jellegű volt, ahol konkrét beavatkozást igényelt, ez három százalékkal több, mint 2021-ben. 325 esetben pedig nem volt szükség semmilyen közbelépésre, a telefonálót átirányították az illetékes hatóságokhoz. Az egy év alatt bejelentett 13.767 sürgősségi eset átlagosan napi 38-at jelent. Több mint 1300 alkalommal érkezett riasztás tűzesetek miatt, és több mint 400 olyan alkalom volt, amikor az adott személy saját otthonában szorult segítségre.

Tűzesetek

A tűzesetek több mint fele (669) tarlótűz volt, vagy a száraz növényzet égett, 645 alkalommal pedig más okból kifolyólag csaptak fel a lángok. 2022-ben 84 százalékkal több tarlótűz volt, mint 2021-ben. Caba Sorin Mihai főfelügyelő ezzel kapcsolatosan elmondta: ennek oka nagyrészt a szárazság, a hőség és a csapadék hiánya volt. 203 alkalommal meghibásodott, improvizált vagy bekapcsolva hagyott elektromos eszköz okozott tüzet, nyílt láng használata miatt 148 alkalommal vált szükségessé a közbelépés, 79 kéménytüzet jegyeztek, 72 alkalommal meghibásodott vagy felügyelet nélkül hagyott fűtőeszközről, fűtőtestről volt szó, 98 alkalommal pedig a dohányzás okozott nagyobb tüzet. Összesen négy személy hunyt el tűzesetek következtében, 32-en megsérültek és 88 személyt sikerült megmenteni és/vagy evakuálni. A tüzek miatt körülbelül 19 millió lejes kár keletkezett és 157 milliónyi értéket sikerült megmenteni. 
Az elmúlt évben 27 alkalommal áradás miatt volt szükség a katasztrófavédelmisek segítségére – ez jóval kevesebb, mint 2021-ben –, 81 alkalommal pedig egyéb meteorológiai jelenség miatt vált szükségessé a közbelépés. Ötvenöt alkalommal bombákat, lövedékeket szállítottak el. 2022-ben 9,6 százalékkal több alkalommal szállítottak el veszélyes hulladékot a tűzoltók, mint az azt megelőző évben, ez 271 ilyen jellegű bevetést jelent. Az ISU tavaly 269 alkalommal küldött ki tájékoztató üzenetet az időjárási előrejelzések miatt: ez összesen 33.427 SMS-t, faxot és e-mailt jelent, valamint nyolc esetben figyelmeztetést is kiadtak a Ro-Alerten keresztül Bihar megyére vonatkozóan.
A katonai tűzoltók az elmúlt évben több országos, illetve nemzetközi akcióban is részt vettek, melyekről egyenként lapunkban is beszámoltunk: segítettek az ukrán menekültek eligazításában, ellátásában, és Görögországban, valamint Franciaországban is részt vettek tűzoltási akciókban.
A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőséghez tartozó rohammentő csapatok 2022-ben 9691 küldetésben vettek részt. Ez átlagosan napi 26 esetet jelent, ami 2021-hez képest négy százalékos növekedést jelent. Összesen 8973 olyan bevetés volt, amikor sürgősségi esetekben nyújtottak elsősegélyt, 45 alkalommal biztosították a különböző missziókban részt vett hatóságiakat és 98 alkalommal szabadítottak ki járműbe szorult személyeket balesetek esetén.

Ellenőrzések

Az ISU megelőzési osztálya tavaly 2018 ellenőrzést végzett, ebből a legtöbbet, 1468-at gazdasági egységeknél és 436-ot különféle intézményeknél. Több mint 14.917 szabálytalanságot észleltek, melyekből 3011-et helyben megoldottak. 1796 pénzbüntetést is adtak, 3.477.500 lej értékben.

Tűzvédelem és megelőzés

Ami az engedélyeket illeti, 2022-ben 1611 kérelem érkezett ez ügyben, ez 125-tel több, mint 2021-ben. Ebből 805 műszaki segítségkérés volt, 302 pedig tűzvédelmi engedély megadására benyújtott kérelem. Caba Sorin Mihai kiemelte: kifejezetten fontos a megelőzés és az intézményekben dolgozó személyek felkészítése, ugyanis így megelőzhetők esetenként a tragédiák, ezért idén erre még nagyobb hangsúlyt fektetnek. Az elmúlt évben egyébként ismét több tanfolyamon vehettek részt a tűzoltók és az önkéntesek, ez tovább folytatódik idén is. Elhangzott az is: nagy hangsúlyt fektettek a tavaly is a közösséggel való találkozásra. Nyílt napokat, egy kiállítást, több véradási akciót és számos jótékonysági eseményt szerveztek.
A tűzoltóbázisok felszerelését is bővítették: az élesdi és a nagyváradi osztagok is kaptak új tűzoltókocsikat és magassági mentésre alkalmas járműveket. A Bihar Megyei Tanács támogatásával egy olyan speciális autót is vásároltak, mely alkalmas arra, hogy nehezen megközelíthető helyekre is eljussanak és beteget is szállítsanak vele, ennek a felszerelését fényjelzésekkel, kommunikációs eszközökkel és egy drónnal bővítették. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában