Előadás

2023.01.21. 15:25

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató tartott előadásokat a püspöki palotában

Hitoktatóknak és pedagógusoknak szervezett továbbképzőt a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában január 20-21-én. A finom falatokról a Szent László Líceum diákjai gondoskodtak.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Benedek Ramóna hitoktató, főszervező köszöntötte péntek délután a püspöki palota dísztermét megtöltő érdeklődőket, egyúttal Demeter Emőke üdvözletét is közvetítve a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja részéről. Jelezte, hogy a továbbképzőn az érdeklődők választ kapnak arra, hogyan tanítsanak-neveljenek úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjanak át. A meghívott előadó az évről-évre vendégként visszatérő Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató volt, aki feleségként, négy gyermeket nevelő édesanyaként, gyakorló pedagógusként és a szakterület elismert kutatójaként keresi a válaszokat erre a kérdésre. Előadássorozatát Kentenich József – a Schönstatt mozgalom alapító atyjának – pedagógiai rendszerére építi, amely profetikus, hiszen megelőzve korát olyan irányokat mutat, amelyet a modern neveléstudomány vagy az agykutatás ma messzemenően alátámaszt.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

Böcskei László megyés püspök örömének adott hangot, hogy ismét személyesen, maszk nélkül láthatják egymás arcát, élőben kommunikálhatnak. Hangsúlyozta: szükség van hasonló találkozásokra, és a püspöki palota egy közösségi találkozási pont. Beszélt arról is, hogy ezekben a napokban több településen, nemcsak Váradon tehát, imahét zajlik, az egységnek a kifejezéseképpen, azzal a közös céllal és feladattal, hogy közösen építsük és szépítsük az életünket, a környezetünket, gazdagítva azt. Ebben való törekvésünkben pedig az erőforrást Istennél keressük, hitünk fényében, és ez a továbbképzés is valamiféleképpen ezt szolgálja. A főpásztor arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyházmegye idei tematikus évének mottója egy mondat a szentírásból: „Minden szem rá szegeződött”- azaz Jézusra, azt követően, hogy bement a názáreti zsinagógába, felolvasásra jelentkezett, majd visszaadta a tekercset. „Minden szinten és irányban ez a kijelentés valósuljon meg, és akkor megérkezünk oda, ahol lennünk kell”, fogalmazott a megyés püspök.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

Az előzetes tervek szerint Uzsalyné Pécsi Rita az elmúlt hétvégén három alkalommal tartott prezentációkat Nagyváradon. Péntek délután és szombat délelőtt a pedagógusoknak beszélt arról, hogy a gyermeknevelés legnagyobb kihívása a tömegtársadalomban: engedelmesség és/vagy döntésképesség, illetve a nőiségből fakadó feladatokról, lehetőségekről, sajátosságok a családban, a társadalomban, az egyházban, majd szombat délután a házaspároknak tartott előadást Olcsó eszmények bűvkörében – a giccs az életünkben. A művészet (zene – játék – mese) hatása a családban és gyermeknevelésben címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában