Beszámoló

2023.01.23. 12:27

Tárlatmegnyitó a Tibor Ernő Galériában

Dr. Kiss Kálmán Színek és évek című kiállításának megnyitóját tartották meg január 22-én a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretében. A tárlatmegnyitónak a nagyváradi Tibor Ernő Galériá adott otthont.

P. Nagy Noémi

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a váradi Tibor Ernő Galéria (TEG) a magyar kultúra napján megszervezett tárlatmegnyitó alkalmából. Ezúttal dr. Kiss Kálmán erdélyi születésű, Berettyóújfaluban élő főorvos pasztelltájképeit és olajfestményeit tekinthették meg a jelenlevők. Az eseményen Csathó Töhötöm, a TEG művészeti vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke tartotta meg köszöntőbeszédét. Mint elmondta, Nagyvárad a magyar kultúra napját immár több mint két évtizede Berettyóújfaluval, Debrecennel és Margittával közösen ünnepli meg. Elsőként Nagyvárad és Berettyóújfalu szervezte meg közösen a rendezvényeket, majd később mindkét település testvérvárosa is csatlakozott a magyar kultúra napi programokhoz, amelyek kezdetben egy naposak voltak, de mára már egy egész hetet ölelnek fel. Szabó Ödön hozzátette, hogy az elmúlt húsz évben a TEG alkotóközössége mindig hozzájárult a magyar kultúra megünnepléséhez, amiért köszönetét is kifejezte. Szinte nem volt olyan év, amikor a galéria ne adott volna helyet valamilyen kiállításnak, amelyen vendégül láthatták az anyaországból vagy ebből a térségből származó képzőművészeket. Elhangzott, hogy az idei egy különleges év, hiszen mindenki és minden, akit és amit ebben az évben ünneplünk, valamilyen módon kapcsolódik e tájegységhez, de legfőkébb a Himnusz, hiszen Kölcsey Ferenc pontosan kétszáz évvel ezelőtt fejezte be Szatmárcsekén - hangzott el végezetül.

 


A tárlatról és az alkotóról Holló Barna képzőművész beszélt. Mint elmondta, Kiss Kálmán Marosvásárhelyen született és már gyermekkorában érdeklődést mutatott a művészetek: mind a zene, mind a képzőművészet iránt. Ez a zenei előműveltség a tájképek megfestésekor csak előnyére válik, a művészeti érdeklődése az utóbbi évtizedekben is megnyilvánult, csak most más formában. Holló Barna kiemelte az egyik festményt, ami a reneszánsz stílusban épült marosvécsi Kemény-kastélyt ábrázolja, és amely az alkotó gyerekkorában nagy szerepet játszott. Hozzátette, hogy a többi kiállított festményt is a gazdag színvilág jellemzi, többségükön a naplementék, a fák, a folyó- és az állóvizek dominálnak.

 


Kiss Kálmán a szívéhez közel álló tájakat örökítette meg festményein, amelyek jobb megértéséhez az alkotó éleztrajzi adatokat is közölt a tárlatmegnyitón. Mint elmondta, 1951. decemberében született Marosvásárhelyen, ahol 35 évet élt. Itt végezte el az általános iskolát, a középiskolát és az orvostudományi egyetemet is, majd Bukarestben szakvizsgázott tüdőgyógyászatból. Az iskolai és egyetemi években több tanára is nagy hatással volt rá, akik széleskörű műveltségüket igyekeztek továbbadni tanítványaiknak. Romániában több helyen dolgozott, majd 1987-ben települt át családjával Berettyóújfaluba, és a területi kórház tüdőosztályán kezdett el dolgozni, ahol később osztályvezetői kinevezést kapott. A hivatása mellett a festészet is fontos szerepet játszott az életében, több mint két évtizede kezdte a festést, és alkotásaiban a korábbi kedvelt témái mellett (Nagybánya, Felső-Maros mente, Nyáradmente, Marosvécs, Isten széke, Galonya) megjelentek Berettyóújfalu környékének tájai is (Berettyó folyó, Keleti-főcsatorna). A tárlatmegnyitón közreműködtek a Partiumi Keresztény Egyetem magánének szakának első-, másod- és harmadéves hallgatói dr. Carmen Vasile tanárnő felkészítésében, zongorán kísért Bogdán Bódis Ádám. Az egyetemisták öt dalt adtak elő a János Vitéz daljátékból. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában