Beruházás

2023.01.26. 14:10

Száznyolcvan kilométer hosszan létesítenek bicikliutat Bihar megyében

Öt erdélyi megyében épülnek bicikliutak töltéseken és gátakon – nagy részük Partiumban és Székelyföldön. Cseke Attila és Tánczos Barna RMDSZ-es miniszterek 426 kilométer megépítésére írták alá a finanszírozási szerződéseket, ebből 180 kilométer Bihar megye területén épül.

Forrás: rmdsz.ro

„A fejlesztési minisztérium a helyreállítási alapból (PNRR) biztosítja a szükséges 206 millió lejes finanszírozást a beruházásokra. Összesen 247,5 millió eurót biztosítunk 3000 kilométer bicikliúthálózat megépítésére, azért, hogy a turisztikai látványosságokat elérhetővé tegyük, Románia csatlakozzon az európai nagy bicikliúthálózathoz, és a családoknak nyújtsunk lehetőséget a kerékpáros, környezetbarát kikapcsolódásra” – nyilatkozta Cseke Attila azt követően, hogy a miniszterek aláírták a hét finanszírozási szerződést Bukarestben. Továbbá elmondta: „Bihar megyében két összefüggő bicikliutat építünk az Érmelléken, több, mint 91 kilométer hosszúságban, illetve Nagyváradról dél felé folytonos kerékpárút kiépítése a cél a megye- és az országhatárig”.
Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter kiemelte, a kerékpározás a turizmus egyik legfenntarthatóbb módja, éppen ezért a szaktárca kiemelt figyelmet fordít ezekre a beruházásokra, amelyeket a Környezetvédelmi Alap pályázataival egészít ki. „A töltéseken létesülő kerékpárutak jelentős része Székelyföldön és a Partiumban épülhet meg, amely komoly turisztikai vonzerőt hozhat a térségeknek, de árvízvédelmi szempontból is fontos beruházás. A töltéseket már telekkönyveztük, így már ebben az évben kiírjuk a közbeszerzést a kerékpárutak megépítésére. Emellett az önkormányzatoknak is támogatást nyújtunk arra, hogy a töltéseken kialakított turisztikai utakat összekössék a saját úthálózatukkal. Így a helyreállítási alapból épülő 3000 kilométer bicikliút közel 900 kilométer helyi kerékpárúthálózattal egészülhet ki. Ezekkel a beruházásokkal Románia felkerülhet az európai kerékpáros térképre” – hangsúlyozta a tárcavezető.
A bicikliutak öt erdélyi (Arad, Bihar, Hargita, Maros, Szatmár), illetve Dolj megyében épülnek. Megépítésükre a környezetvédelmi minisztérium az alárendeltségében lévő hatóságok által pályázott. Olyan gátakon, töltéseken épülhet bicikliút, amelyekre a betelekkönyvezés megtörtént.
Az aláírt szerződések értelmében Arad megyében 29,08, Biharban 180,2, Dolj megyében 25,30, Hargita megyében 45,05, Maros megyében 34, Szatmár megyében 4,09, illetve Temes megyében 108,37 kilométer bicikliút épül.
A Bihar megyei a leghosszabb szakasz, amelynek pályázati dokumentációját a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője, Pásztor Sándor igazgató készítette elő: „Komoly háttérmunka van a projekt mögött, sokat segítettek a polgármesterek, ugyanakkor kihasználtuk a fejlesztési minisztérium adta lehetőséget, hogy betelekkönyvezett gátszakaszokra épülő bicikliutak kiépítésére pályázhattunk. Északon az Ér és a Berettyó partján húzódik majd a nyomvonal, míg délen Nagyváradról a sarkadi határig vezet majd a biciklivel is bejárható szakasz. Ezáltal létrejön az összeköttetés Nagyvárad–Nagyszalonta–Gyula között, kétkeréken eljuthatunk Margittáról Berettyóújfaluba, vagy Szatmár megyéből az Ér partján Pocsajra.”
Az érintett önkormányzatok a következők: Biharfélegyháza, Bihardiószeg, Székelyhíd, Kiskereki, Értarcsa, Szalacs, majd folytatódik Szatmár megyébe Pírnél; Paptamási, Biharfélegyháza, Szalárd, Szentjobb, Vámosláz, Monospetri, Margitta; Nagyvárad, Szentandrás, Bors, Körösgyéres és Vizesgyán; Oláhszentmiklós, Cséffa, Madarász, Nagyszalonta, Illye, Zerénd és Keményfok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában