MKN

2023.01.23. 08:38

Réven is megemlékeztek a Himnusz születésnapjáról

BN-összeállítás

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt, Szatmárcsekén. Az idei évforduló különös jelentőséggel bír, hiszen Nemzeti imádságunk 200. születésnapját ünnepeljük. Különleges helyet foglal el a világ himnuszai között: sem császár, sem király előtt nem késztet főhajtásra, hanem egy sokat megpróbált nép mélyből jövő segélykiáltása.

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa az évforduló méltó megünneplése céljából közös emlékezésre és éneklésre kérte fel a magyar nyelvű oktatási intézmények tanárait és diákjait. “Fontosnak tartjuk, hogy együtt ünnepeljünk és 200 év távlatából egyszerre hangozzon el gyermekeink imája: Isten, áldd meg a magyart! Kérjük, hogy azon osztályok, melyek szeretnének megemlékezni ezen eseményről január 19-ig közösen énekeljék el a Himnuszt, és erről készítsenek fényképes dokumentációt.” – állt a felkérésben. Réven sem volt ez másként. A rossz időjárási viszonyok miatt nem a templomkerti emlékhelyeknél, hanem az ovisok,  a kisiskolások, a középiskolások, mindenki a saját osztályában tartotta a megemlékezést.

Az V–VIII. osztályosok ünnepségén Juhász Denisz szavalta el a Himnuszt, majd a diákok, a tanárok közösen énekelték el az Örökségünk cimű dalt és a Nemzeti Imát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában