Koncert

2023.01.16. 09:00

Népdallá vált Petőfi-versek – Tímár Sára és zenekara koncertezik Nagyváradon

Népdallá vált Petőfi-versek – ezzel a címmel készített új műsort Tímár Sára és zenekara Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából. A Junior Prima-díjas énekes, dalszerző és zenekara a Partiumi Magyar Művelődési Céh, valamint a Szent László Egyesület szervezésében, a magyar kultúra napja alkalmából Nagyváradra érkezik: 2023. január 21-én, szombaton 17 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében (Teleki/Primăriei utca 27.) mutatja be a Petőfi Sándor népdallá vált verseinek csokrát.

A költőóriás munkája részleteiben, de akár egészében is fennmaradt a néphagyományban, immáron több mint száz éven keresztül. Egy-egy verssor vagy versszak nagyon sok népdalban bukkan fel, de teljes költemények is szinte szó szerint éltek a nép ajkán. Az is különleges, hogy nemcsak a szöveghűségre törekvő műfajokban, mint például a ballada, hanem a népdalokban, keservesekben, sőt a táncdallomokban is úgy énekelték verseit, mintha a szerző maguk közül került volna ki.

Petőfi népszerűségét jelzi, hogy verseinek szövegét az egész Kárpát-medencében énekelték, így a koncerten elhangzanak majd népdalok a felvidéki Zobor-vidékről vagy Gömörből, de az erdélyi Mezőségről, Küküllő-mentéről egyaránt.

A program megvalósulását a Szerencsejáték Zrt. és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja. Az előadásra a belépés ingyenes!

A zenekar tagjai: Tímár Sára – ének; Szabó Dániel – cimbalom, ének; Nyitrai Tamás – hegedű; Fekete Márton – brácsa; Lelkes András – bőgő; Hargitai-Halászi Lehel – furulya, ütőgardon.

Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő neve ismerősen cseng a népzenei és világzenei életben, hiszen évek óta számos zenei formációnak aktív tagja. Saját zenekarát 2009-ben alapította, azóta koncerteznek belföldön és külföldön egyaránt. A énekesnő autentikus népzenét és világzenét is játszó zenekara mellett 2009 óta fellép a Sebő-együttessel is. A népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda együttes alkotó alapítójaként keresi. Tímár Sára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett előadóművészeti és pedagógiai diplomát. A koncertezés mellett minden iskolai szinten, egyetemen, zeneművészeti szakközépiskolában és zeneiskolában is tanít népi éneket.

A Szent László Egyesület sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában