Probléma

2023.01.16. 12:44

Nem működik jól a napelemes beléptetőrendszer

Elég gyakori probléma Nagyváradon, hogy hónapok óta sok helyen nem záródnak a tömbházak melletti hulladéktároló ketrecek ajtajai. Ennek oka lehet a meghibásodás, illetve az, hogy nem töltődnek fel eléggé a napelemek, így nincs elég elektromos energia a megfelelő működéshez.

Fotó: Pap István

Pap István

Sok helyen láthatjuk azt Nagyváradon, hogy tárva-nyitva vannak a hulladékgyűjtő udvarok rácsos ajtajai. Legutóbb Bordás István olvasónk hívta fel a figyelmet erre a jelenségszámba menő gondra. Mint fogalmazott, a tömbháza körül „Rogériuszon áldatlan állapotok vannak. Komoly befektetéssel megépítették (a hulladéktárolókat szerk. megj.), és már hónapok óta, sőt, egy év óta nem működik rendesen, piszkos a körzet, nincs bezárva rendesen. Olyan rendetlenség van, hogy hihetetlen.”
A hulladékudvarok lakossági beléptető rendszerének karbantartásával az Arikan céget bízta meg a váradi polgármesteri hivatal, de ez a kétéves szerződés lejárt, ezért az önkormányzat új tendert írt ki erre a szolgáltatásra, tudtuk meg Mircea Stejereantól, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának a szolgálatvezetőjétől. Mint mondta, a közbeszerzési eljárás jelenleg is zajlik az új karbantartó cég kiválasztására, és reményei szerint még ebben a hónapban sikerül szerződést kötni. Elmagyarázta, hogy legutóbb közvetlenül ítélték oda ezt a szolgáltatást, és mivel ezt csak kisebb értékű szerződések esetében lehet megtenni, ezért a karbantartóra nem lehetett rábízni az egész várost. 
Az új szerződés alapján viszont már a nyertes pályázó az egész városban karban kell majd tartsa a zárakat, anélkül, hogy erre külön felszólítást kapna a polgármesteri hivataltól vagy a lakótársulásoktól. Az új cég csak a karbantartással és a javítással lesz megbízva, tehát nem cserélik le a jelenlegi, napelemmel működő beléptetőrendszert. A helyzet azonban az, hogy nem feltétlenül a meghibásodás az oka annak, hogy nem működik a rendszer, tette hozzá Stejerean, hiszen télen rövidebbek a nappalok, és valószínűleg nem töltődnek fel eléggé a napelemek, tehát nincs elég elektromos energia a zárak megfelelő működéséhez. Mivel tehát nem meghibásodásról van szó, így ilyen esetekben a karbantartó cégnek sem lesz mit megjavítania, és sok hulladékgyűjtő udvar ajtaja továbbra is nyitva marad, legalábbis a téli időszakban. Stejerean kilátásba helyezte, hogy a jövőben új közbeszerzési eljárást írnak ki nagyobb napelemes beléptetőrendszer beszerelésére, de hogy ez mikor fog megtörténni, arról még nem született döntés.
És ha mindez nem lenne elég, a vandálok is rontanak az amúgy sem kielégítő helyzeten. A hulladékudvarok dupla ajtaján lévő lakatok a RER köztisztasági vállalat tulajdonát képezik, tudatta lapunkkal Pálhegyi Zoltán, a vállalat igazgatója, aki elárulta, hogy ismeretlen tettesek szinte naponta tucatnyi lakatot rongálnak meg vagy lopnak le. „Újabban odahegesztjük a lakatokat, hogy nehezebb legyen szétszedni, vagy elrontani, de ezzel együtt külön lakatos csapatunk van, amelyik naponta 13–15 lakatot hegeszt fel, és mégis azt tapasztaljuk, hogy két nap múlva már nincsenek meg azok” – fogalmazott. Az ismeretlenek a lakatokat általában éjszaka rongálják meg, tette hozzá Pálhegyi Zoltán, aki hangsúlyozta azt is: jó lenne elfogni ezeket a személyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában