Megemlékezés

2023.01.23. 21:02

Gróf Széchenyi Zsigmondra emlékeztek Nagyváradon

Az RMDSZ nagyvárad-olaszi körzetének szervezésében hétfő délután a szülőházánál (Enescu utca 17. szám) koszorúzással emlékeztek gróf Széchenyi Zsigmond íróra, vadászra, utazóra születésének 125. évfordulója alkalmából.

Ciucur Losonczi Antonius

A rövid ünnepségen jelen voltak a szalárdi székhelyű Berettyó-völgyi Vadászegyesület és a hegyközcsatári Vadásztársaság képviselői is. Porsztner Béla váradolaszi körzeti RMDSZ-elnök ismertette Széchenyi Zsigmond életét (utóbbiról részletesen olvashatnak a Bihari Napló 2023. január 23-i számában), illetve idézte fel, hogy Péter I. Zoltán helytörténész mit írt a szülőházról és a grófról néhány évvel ezelőtt a Várad folyóiratban.

 

Többek közt elhangzott: nem sokkal különbözik az Enescu (eredetileg Korona, később Ritoók Zsigmond) utca 17. szám alatti, századfordulón épített polgári ház a Nagyvárad városközpontjában levő hasonló korú ingatlanoktól. A homlokzat kilenc ablakát az eklektikus építészet kedvelt eleme, az aedicula keretezi, kétoldalt oszlopokkal, fölötte főpárkányos szemöldökkel és háromszögű oromzattal. Szükséges eleme volt az ingatlannak a zárt kapualj, amelyhez esetünkben díszes fakapu társult. Ami egyedivé teszi ezt az 1891-ben épített házat, az a homlokzat tengelyében látható emléktábla kétnyelvű szöveggel. 

 

A gróf portréját ábrázoló domborművel díszített emléktábla Deák Árpádnak, városunk jeles szobrászművészének az alkotása. Az emléktábla dr. Földes Béla kezdeményezésére kerülhetett gróf Széchenyi Zsigmond szülőházának falára. A 2011 januárjában megtartott táblaavatón a Partium Alapítvány, a váradréti RMDSZ-körzet és a Romániai Máltai Segélyszolgálat képviselői, valamint a meghívott vendégek között jelen volt a gróf özvegye, született Hertelendy Margit is. A táblát azóta is megkoszorúzzák szinte minden év január 23-án, a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjának születésnapján.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában