Oltás

2023.01.20. 15:38

Négy váradi patikában lehet beadatni az influenza elleni oltást

Az egészségügyi tárca által kezdeményezett kísérleti program keretében elkezdődött az influenza elleni oltások beadása a minisztériumi felhatalmazással rendelkező gyógyszertárakban – közölte a gyógyszerészeti kamara. Nagyváradon négy gyógyszertár személyzete jogosult az influenza elleni védőoltás beadására.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

BN-összeállítás

A szakmai szervezet AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint nagy szükség van a kísérleti program beindítására, mert Románia-szerte csökkent az átoltottság, miközben az idei influenzaszezon súlyosabb, mint a korábbiak. Ez is az oka, hogy járványügyi veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az influenza terjedése miatt. Az influenza elleni immunizálást a gyógyszertárakban olyan gyógyszerészek végzik, akik részt vettek a romániai orvosi és gyógyszerészeti egyetemek által szervezett posztgraduális képzéseken 2022 novemberében és decemberében.
Az influenza elleni védőoltást végző patikák listája megtalálható az egészségügyi minisztérium honlapján (https://www.ms.ro/wp-content/uploads/2023/01/tabel-farmacii-vaccinare1.xlsx), illetve a Román Gyógyszerészeti Kamara honlapján (www.colegfarm.ro), és itt: www.serviciifarmaceutice.ro. A program egyelőre Bukarestre és 15 megyére terjed ki. 
Nagyváradon négy gyógyszertár személyzete jogosult az influenza elleni védőoltás beadására: a Help Net (Vitéz/Decebal u. 22), valamint az Era Park, a Lotus Retail Park és Aushopping Oradea bevásárlóközpontokban működő Dr. Max patikák gyógyszerészei. Az ezekben a gyógyszertárakban dolgozók részt vettek a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem képzésén.
Azoknak a személyeknek, akik szeretnék gyógyszertárban beoltatni magukat influenza ellen, a következő a tennivalójuk: a programban részt vevő patikák listájából ki kell választaniuk a számukra legmegfelelőbbet; időpontot kell kérniük telefonon; orvosi ajánlást kell kérniük a családorvostól, vagy – ha az előző években már kapott influenza elleni oltást - egy szakorvostól; a kijelölt időpontban meg kell jelenniük a gyógyszertárban és be kell szerezniük az oltóanyagot, amit a gyógyszerész bead nekik. A gyógyszerész minimális állapotfelmérést végez az oltakozó személyen, hogy kiszűrje a kockázati tényezőket. Ha az illető még soha nem kapott influenza elleni oltást és nincs orvosi ajánlása, a gyógyszertári immunizálás nem megengedett. A gyógyszerészek szakmai szervezete hangsúlyozza közleményében, hogy melegen ajánlja az influenza elleni oltás felvételét, főleg a veszélyeztetett kategóriák számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában