Imahét

2023.01.18. 12:38

Az evangélikusoknál folytatódott az ökumenikus imahét

„Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot.” (Iz 1,17)/ „Tanuljatok jót cselekedni, törekedjetek igazságra” (Ézs 1,17) mottóval imádkoznak Nagyvárad keresztény felekezetei a Krisztus-hívők egységéért 2023. január 15–23. között . A harmadik imaalkalomnak az evangélikus-lutheránus egyházközség adott otthont kedd este.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Házigazdaként Mátyás Attila tiszteletes köszöntött mindenkit, kiemelten Bogdán Szabolcs János református püspököt és Virgil Bercea görögkatolikus főpásztort. Örömének adott hangot, amiért ismét együtt imádkozhatnak, Isten igéjére figyelhetnek, hogy lélekben, hitben, keresztény identitásban erősödjenek.

 

Nagy Dávid, a Messiás-hívő Zsidó Hitközség apostola végzett igei szolgálatot, aki beszédében azt az üzenetet fogalmazta meg, miszerint mindannyian térjünk vissza Isten szavához. Olvassuk a Szentírást, hogy minél jobban megismerjük, higgyük és azután gyakoroljuk is a benne foglaltakat, mert csakis így leszünk képesek megkülönböztetni a jót és a rosszat, illetve alkalmazni az igazságosságot, tanácsolta. Arra hívta fel a figyelmet: eredeti héber nyelvről lefordítva az imahét mottója úgy hangzik: „Tanuljatok meg mi a jó, keressétek a jogosságot”. Úgy fogalmazott: napjaink sajnálatos valósága, hogy káosz jellemzi a jó és a rossz meghatározását. Jelentésük oly mértékben összemosódott, hogy az emberiség odáig jutott, hogy az emberek maguk döntik el, választják ki saját akaratuk szerint, hogy mi a helyes és mi nem. Már nem is számít, hogy mi az igazság, hogy a véleményünk megegyezik-e a valósággal vagy sem, mert devalválódtak a valódi értékek. Ebben a helyzetben pedig az egyetlen norma és iránytű Istennek a szava kell, hogy legyen, hiszen a Teremtőnk az egyetlen feljogosult arra, hogy megszabja és meghatározza mi a jó és mi a rossz. Ezért az egyetlen lehetőség arra, hogy ne veszítsük el az igazság és a jogosság iránytűjét, hogy ne tévedjünk el, az az, hogy térjünk vissza a Szentírás tanulmányozásához, és ne feledkezzünk el arról, hogy Isten az ő Fia révén közvetítette nekünk a gondolatait, hangsúlyozta Nagy Dávid.

 


A történelmi magyar egyházak képviseletében dr. Kovács F. Zsolt váradújvárosi római katolikus plébános, Kövendi István rogériuszi református lelkész és Kardos József unitárius lelkész imádkoztak. Fohászkodtak ugyanakkor a görögkatolikus és az ortodox egyházak, valamint a Tabor román pünkösdista gyülekezet képviselői is. Ünnepi műsorral szolgált a Művészeti Líceumból Benczédi Mónika tanárnő, illetve Ghitea Balázs, Cozák Dávid és Benczédi Kristóf diákok, felléptek az evangélikus óvodába járó gyermekek és énekelt Mátyás Etelka nyugalmazott kántor. Az idei találkozókon összegyűlt pénzadománnyal a Páli Szent Vince Társaság és a lazaristák tevékenységét támogatják, akik a tavalyi évben 40 tonna élelmiszerrel segítették az ukrajnai háború áldozatait.

 

Az imahét további helyszínei és időpontjai: január 19., ma 18.30 óra – a Tabor pünkösdista egyházközség temploma; január 20., péntek 18.30 óra – a Messiás-hívő Zsidó Hitközség zsinagógája; január 21., szombat 17 óra – a fiatalok imája a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban; január 22., vasárnap, 17 óra – váradrogériuszi református templom; január 23., hétfő, 18.30 óra – Szent Miklós görögkatolikus katedrális. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában