DMPFI

2023.01.13. 14:47

Aranyesőként hullik Váradra Európa pénze

Nagyvárad városa mostanáig 1,1 milliárd euró értékben valósított, illetve valósít meg európai uniós finanszírozású projekteket, hangzott el a váradi polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású menedzsmentigazgatóságának (DMPFI) pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján.

Forrás: PMO

Pap István

A nagyváradi városházán tartott pénteki sajtótájékoztatón jelen volt Marcel Boloș európai beruházásokért felelős miniszter is, ő hozta létre annak idején a nagyváradi nemzetközi finanszírozású projektigazgatóságot. Kiemelte, hogy Nagyvárad innovációs szempontból és a megvalósított projektek mennyisége és minősége szempontjából is példaértékű egész Románia számára, míg a Váradszőllőstől a vasúti pályaudvarig kidolgozott és megvalósítás alatt álló városi mobilitási projektek elkészültük után európai mércével mérve is hivatkozási alapul szolgálnak majd. Livia Banu, a román–magyar határon átnyúló regionális együttműködési iroda (BRECO) nagyváradi vezetője a maga során azt mondta, hogy „Nagyvárad az együttműködés bajnoka, fontos szereplője az európai kohézió megteremtésének”.

Projektek

A nagyváradi nemzetközi finanszírozású menedzsmentigazgatóság (DMPFI) az évek során 1,1 milliárd euró értékben valósított és valósít meg projekteket. Az igazgatóság 2022-ben 51 projektet nyújtott be összesen 364 millió euró értékben, ezek közül 47 projektet az Országos Helyreállítási Tervhez (PNRR), hármat a Nagy Infrastrukturális Beruházási Operatív Programhoz (POIM) – ezek egyike az intermodális szállítási csomópont megépítése –, és egyet a Környezetvédelmi Alaphoz, ami egy közvilágítási projekt. Nagyváradon 2022-ben hét uniós támogatású projektet fejeztek be, ezek között említhető a Bémer (Ferdinand) tér felújítása, tizenhat elektromosautó-töltőállomás kihelyezése, a Mihai Viteazul Műszaki Szakkollégium felújítása, valamint több távhőrendszer-felújítási projekt. Az ezekre lehívott uniós forrás összértéke 11,2 millió euró volt.

Kivitelezés alatt

A kivitelezés alatt álló beruházások különböző megvalósítási stádiumban vannak. Ezek közül Marius Moș kiemelte a lakótelepi terek felújítását: a Magnólia tér korszerűsítése 90 százalékban elkészült, a váradszőllősi tér 70, míg a Cazaban utcai tér 60 százalékban van meg, de várhatóan idén nyáron mindhármat átadják. Gyakorlatilag elkészült a Gutenberg utcai éjjeli menedékhely felújítása. A Pasteur utcai megyei kórház hőenergia-rendszerének korszerűsítése és az ingatlan hőszigetelése 85 százalékban elkészült, ugyanez a munkálat a Corneliu Coposu utcai kórházépületben 40 százalékos megvalósítás alatt áll. Marius Moș megjegyezte, nagy kihívást jelent úgy dolgozni a kórházépületekben, hogy az orvosok és az egészségügyi személyzet munkáját a lehető legkisebb mértékben bolygassák fel. A nagypiac közelében épülő közúti aluljáró projektje 65 százalékban valósult meg eddig, és hatvan százalékon áll a Pasteur utcai volt kórházépület átalakítása számítástechnikai inkubátorházzá. Marius Moș kiemelte, hogy ezt a létesítményt is átadják még a nyáron, illetve kiválasztják azokat az IT-cégeket, amelyeket támogatni fognak. A termálvizes távfűtési rendszer kiépítése Váradszőllősön lassan halad, itt a munkálatoknak csak a 15 százalékát végezték el. Jól halad viszont a tömbházak hőenergia-hatékonnyá tétele, és Marius Moș kiemelte, hogy a tervek szerint a fő utakon, sugárutakon lévő tömbházak korszerűsítésére fektetik a hangsúlyt a továbbiakban.

Beindított projektek

A DMPFI 199,4 millió euró értékű nemzetközi finanszírozású projektet kezdett el 2022-ben. Ezek közül nemcsak a tavalyi év, hanem a város történetének egyik legnagyobb beruházása lesz a Vlădeasa utcai járványkórház és tüdőszanatórium felépítése, melynek 95,1 millió euróról szóló finanszírozási szerződését a napokban írták alá és január végén ki is írják rá a közbeszerzési eljárást. A tavaly beindított nagy értékű beruházások közé tartozik a nagypiac újjáépítése, melyre a menedzsmenthatóság 21,5 millió eurós finanszírozást szerzett, de ezek közé tartozik a 9,4 millió eurós finanszírozású új járóbeteg-rendelő megépítése is a megyei kórháznál. Az önkormányzat 13,1 millió eurós támogatást nyert el az intermodális szállítási csomópont megvalósítására. A felsorolt beruházások már a pályázatok elbírálásának a szakaszában vannak, ugyanakkor most készítik elő a tendereztetést negyven elektromos autóbusz beszerzésére, melyre 31,6 millió euró értékű finanszírozási szerződést írt alá a polgármesteri hivatal, ugyanakkor 2,2 millió euró támogatást fog kapni a város a váradi vár Királyfia bástyájának a felújítására. Marius Moș kiemelte a Sebes-Körös bal partjának felújítását is a Szent László híd és a neológ zsinagóga között, erre 1,7 millió eurót nyert a város uniós forrásból, ebben az esetben is a pályázatok elbírálása zajlik már. Dél-Őssiben is kiépítik a termálvizes fűtési rendszert, erre a beruházásra 3,6 millió euró uniós támogatás érkezik hozzánk, csakhogy az első tendert érvényteleníteni kellett, most készítik elő az új közbeszerzési eljárást.

Előkészített projektek

A beruházási tervekről is tájékoztattak az illetékesek. Egyelőre 16 projekt van előkészítve 197 millió euró értékben. Ezek közül a legnagyobb az új villamosremíz építése, melyre 30 millió eurót akar lehívni a menedzsmentigazgatóság. Az Őssi strand korszerűsítésére és átépítésére 28 millió, a váradszőllősi park és botanikus kert megvalósítására 26,4 millió euró támogatást kér az igazgatóság. Amint arról Marcel Boloș is beszélt, a Gojdu tértől kiindulva folytatódik a városi mobilitási projekt: a Baross (Dacia) híd és a nagyállomás közötti útszakasz korszerűsítésére két külön projektet készít elő az igazgatóság egyenként 18 millió euró értékben. Az új buszremíz építésére 16,2 millió eurót akarnak lehívni. Szerepel a tervek között a reptérig vezető villamosvonal kiépítse, melynek támogatási összegét 7 millió euróra becsülik. Gyalogos övezetté alakítják át a Pavel utcát, a Széchenyi teret (Traian park) és a Sebes-Körös partot a Szent László híd és a neológ zsinagóga között, gyalogoshidat építenek a Sebes-Körösön a vár és a Hilton szálló közötti övezetben, de fel szeretnék újítani a Fekete Sas-palotában lévő Szabadság mozit – ez utóbbira 3 millió euró támogatásért pályáznak. Az elképzelések zömében most készül, vagy már el is készült a megvalósíthatósági tanulmány.

Jótanácsok

Marcel Boloș a sajtótájékoztató végén hangsúlyozta: nagyon jelentős megvalósítás lenne az, ha megépülne a váradszőllősi városi park, mert ez egy olyan elképzelés, mely ötvözi az építészetet a környezettel, és ha elkészül, hivatkozási alapul fog szolgálni az egész ország számára. Ráadásul komoly reklámot jelent majd Nagyvárad számára, a város még több turistát fog tudni idevonzani. Kiemelte a váradszőllősi és az őssi termálvizes távhőrendszer kiépítésének a projektjét is, mondván, hogy a mai világban az energiafüggetlenség felé tett minden lépésnek rendkívüli jelentősége van. A miniszter azt javasolta a váradi önkormányzatnak, hogy a jövőben fektessenek nagy hangsúlyt a digitalizálásra és az elővárosi övezetek fejlesztésére, mert az Európai Bizottság máris jelezte, hogy 2028-tól ezek lesznek azok az irányvonalak, amelyeket kiemelt módon támogatni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában