Kárpótlás

2022.12.28. 08:08

Támogatás a holokausztáldozatok gyermekeinek

Illusztráció

Pap István

Mint lapunkban is olvashattak róla, a Bihar Megyei Nyugdíjhivatal tájékoztatása értelmében egy évvel csúszik a kifizetése annak az anyagi kárópótlásnak, amely a második világháború idején, egészen pontosan 1940. szeptember 6. és 1945. március 6. között etnikai okokból üldöztetést szenvedett román állampolgároknak, illetve házastársuknak és gyermekeiknek jár. Minden érintett benyújtotta már a dossziéját, már el is vannak bírálva ezek. Eredetileg 2023-tól adták volna a juttatást, de a 2022/168. számú sürgősségi kormányrendelet értelmében csak 2024-től kerül sor erre.
Ez az anyagi jóvátétel alapvetően a romániai holokauszt áldozatainak és gyermekeinek a kárpótlására vonatkozik. Az 1999/105. számú kormányrendelet kimondja, hogy pénzügyi támogatást kap az a személy, akit az 1940. szeptember 6. és 1945. március 6. közötti romániai politikai rezsimek idején etnikai megfontolásból üldöztetés ért, konkrétan külföldi koncentrációs lágerbe deportálták, bebörtönözték, hazai munkatáborba kényszerítették, kitoloncolták vagy más településre költöztették, otthonából kilakoltatták, kényszermunkára vitték, vagy a halálvonatok túlélője volt.
Kárpótlást kapnak a kivégzett vagy az etnikai tisztogatásokban életüket vesztettek házastársai abban az esetben, ha nem házasodtak újra, és azoknak a házastársai is, akik külföldi lágerekben voltak, túlélték a halálvonatokat, vagy akiket kilakoltattak saját otthonukból. A rendelet kimondja, hogy havi 175 lej juttatásban részesül a tárgyalt időszakban etnikai okokból üldözött és időközben elhunyt személy gyermeke is. Azok a gyermekek, akik már éltek akkor, vagy abban az időszakban születtek, amikor egyik vagy mindkét szülő üldöztetést szenvedett, ugyanakkora pénzügyi támogatást kapnak a román államtól, mint amennyi az üldöztetést szenvedett szülőnek járt életében. Ez az összeg havi 700 lej minden olyan évre, amikor a szülő külföldi lágerben volt vagy a halálvonatok túlélője volt, ami azt jelenti, hogy ha a szülő például két évig volt külföldi koncentrációs táborban, akkor az abban az időszakban született, vagy akkor már élt gyermek kétszer 700 lejt, azaz 1400 lejt kap havonta. A támogatás mértéke 350 lej havonta ha már élt akkor, amikor a szülőt kilakoltatták saját otthonából. Az a gyermek, aki a szülő kilakoltatása után, vagy azt követően született, hogy a szülő visszatért a külföldi koncentrációs táborból vagy a halálvonatról, a fent említett juttatások 50 százalékára jogosult. Ha azonban a gyermek is elszenvedte a fenti üldöztetések bármelyikét, akkor a teljes kárpótlási összegre jogosult. Abban az esetben, ha a gyermeknek mindkét szülőjét deportálták külföldi lágerekbe, mindketten a halálvonatok túlélői, avagy mindkettejüket kilakoltatták otthonukból, akkor a gyermek szintén a nagyobb támogatási összeget kapja meg, akkor is, ha már a szülők üldöztetésének időszaka után született. Az elhunyt szülő gyermekének akkor is jár a kárpótlás, ha a szülő maga életében nem kérvényezte és így nem is kapott ilyen jellegű anyagi juttatást.
Az érintettek eredetileg 2023. január 1-től kapták volna meg a juttatást, de a 2022/168. számú sürgősségi kormányrendelet egy évvel kitolta ennek a kifizetését, azaz, az üldözött és időközben elhunyt jogosultak gyermekei 2024. január 1-től kaphatják meg az anyagi jóvátételt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában