Lakásárak

2022.12.08. 07:25

Megugrott a garzonlakások bérleti díja Váradon

A lakásbérlések árának alakulását mérte fel országos szinten a storia.ro, az egyik legnagyobb romániai ingatlanközvetítő portál. Ebből kiderül, hogy Nagyváradon a garzonlakások bérleti díja egy hónap alatt jelentős mértékben, 13 százalékkal nőtt.

Illusztráció

BN-összeállítás

A portál jelentése szerint a statisztikák az évnek ebben az időszakában nem szokványosak. Ugyanis november jellemzően az árak stabilizálódásának vagy akár enyhe csökkenésének a hónapja, idén azonban a lakásbérleti díjak tovább emelkedtek, annak ellenére, hogy november ebben a vonatkozásban nem számít szezonális hónapnak, a lakásbérleti díjak tekintetében a csúcsidőszak augusztus és szeptember szokott lenni. Most azonban egy hónap alatt, vagyis októbertől novemberig 13 százalékkal nőtt Nagyváradon a garzonlakások bérleti díja, Konstancán 11 százalékos növekedés volt kimutatható a garzonlakások és 10 százalékos emelkedés a háromszobás lakások esetében. Bukarestben 9 százalékkal nőtt egy hónap alatt a garzonlakások bérleti díja. Az ellenkező póluson Temesvár és Kolozsvár áll, előbbiben 4 százalékkal csökkent a garzonlakások, utóbbiban pedig ugyanekkora arányban a háromszobás lakások bérleti díja.

A jelentés Nagyváradról külön kiemeli, hogy itt a bérleti díjak átlagban 5 százalékkal emelkedtek 2021 novembere, és 3 százalékkal október óta. A garzonokért tehát 13 százalékkal több bérleti díjat kell fizetni egy hónap leforgása alatt, míg az éves árnövekedés 6 százalékos volt. A kétszobás lakások bérleti díja nem módosult egy hónap alatt, de tavaly november óta 12 százalékos növekedés figyelhető meg, azaz, míg tavaly átlagosan 260 euróért lehetett bérelni egy kétszobás lakást Nagyváradon, idén novemberben az ár már átlagban 300 euró lett. A háromszobás lakások bérleti díja azonban 3 százalékkal csökkent mind az októberi hónaphoz, mind pedig a tavaly novemberi árhoz viszonyítva.

Összevetés

Összehasonlításként említjük meg, hogy Temesváron egy hónap alatt 4 százalékkal csökkentek a garzonlakások bérleti díjai, de 15 százalékkal nőttek 2021 novemberéhez képest. A kétszobás lakások bérleti díja 13 százalékkal nőtt tavaly óta, az elmúlt hónapban 6 százalékos növekedés volt megfigyelhető, míg a háromszobás lakások esetében 14 százalékos volt az emelkedés egy év alatt, de stagnáltak az árak az elmúlt hónapban. Kolozsváron hírhedten magasak a bérleti díjak: egy háromszobás lakásért havonta 650 eurót kellett fizetni átlagban novemberben, ami egyébként 4 százalékos csökkenés októberhez viszonyítva. Egy kétszobás lakás havi díja átlagban 500 euró volt novemberben, ez húsz százalékkal több, mint 2021 novemberében, de nem több az októberi átlagnál. A garzonlakásokat novemberben havi 326 euróért lehetett használni, ez 21 százalékkal magasabb ár, mint a tavaly novemberi, és két százalékkal több, mint az októberi átlagár. Aradon átlagban 11 százalékkal nőttek a bérleti díjak tavalyhoz képest, és 2 százalékkal októberhez viszonyítva. Egy háromszobás lakásért novemberben átlagban 350 eurót kellett fizetni, a kétszobás lakások bérleti díja novemberben elérte a 300 eurót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában