Alakuló gyűlés

2022.12.02. 06:58

Megalakult az EMSZ széplaki és szalacsi szervezete

Szalacson folyó év november 23-án zajlott le az Erdélyi Magyar Szövetség helyi szervezetének alakuló gyűlése. A településen, mely a bihari nemzeti gondolkodású magyarok egyik legrégibb fellegvára, egy rutinos csapat vállalta fel a szervezetalakítással járó munkát. Az új szervezet elnöki teendőit Pázmán Imre vállalta, munkáját Dandé Judit alelnök és önkormányzati képviselő, valamint Rencsik Ferenc elnökségi tag segíti a jövőben. A munkára szükség is van, hiszen annak ellenére, hogy 2004-ben a nemzeti oldal támogatásával egy független jelölt lett a polgármester, a kétezres évek „vadkeleti” viszonyai között ezt az eredményt nem lehetett hosszú távra biztosítani. Így a Bihar megyei magyarság jellemző problémái Szalacson is ugyanúgy jelen vannak, megoldatlanok.

Berettyószéplakon a Magyar Polgári Párt volt helyi tagjai adják a gerincét az EMSZ november 28-án alakult új alapszervezetének. A lelkes, tettre kész csapat már a 2020-as önkormányzati választásokon is jól szerepelt, a településen egyedüliként magyar polgármesterjelöltet állított, akit sajnos a másik magyar érdekvédelmi szervezet nem támogatott. Ennek ellenére Helmeczi Tibor 573 szavazattal a voksok 30,8 százalékát szerezte meg, megelőzve többek között a PSD polgármesterjelöltjét. Így a következő, 2024-es önkormányzati választásra készülő csapat előtt komoly feladatként áll, hogy a nagy múltú berettyószéplaki magyar közösség erős helyi képviseletet szerezzen, és a közösség támogatását bíró polgármesterjelölt mögé sorakozhasson fel.

A helyi szervezet vezetőjének egyhangúlag Helmeczi Tibort választották a megjelentek, akinek munkáját Gál Sándor alelnöki, illetve Balla Attila elnökségi tag minőségében támogatja majd. 

Az Erdélyi Magyar Szövetség sajtóirodájának közleménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában