Felújítás

2022.12.19. 10:12

Két impozáns nagyváradi épületet újítanak fel

A Nagyvárad legimpozánsabb épületei közé tartozó Adorján-házak hamarosan régi fényükben pompázhatnak. Ez a két épület a belváros utolsó ingatlanai közé tartozik, amelyeket még nem újítottak fel.

A két Adorján-ház is bekerült a váradi önkormányzat több éve futó belvárosi ingatlanrehabilitációs programjába. Az épületek Komor Marcell és Jakab Dezső első nagyváradi munkái voltak. Az ingatlanok tulajdonosa az az Adorján Emil volt, akinek nevéhez a Fekete Sas-palota emeltetése is kapcsolódik. Az első Adorján-ház a Színház (Patrioților) és a Szilágyi Dezső (Moscovei) utcák kereszteződésében található, 1903-ban emelték, míg a másik a Színház utca 4. szám alatt, és 1904–1905-ben építették fel.

Forrás: PMO

A két épület felújítási munkálatait szakaszosan végzik el, jelenleg az építési terület megszervezése és az első Adorján-ház felállványozása zajlik, hogy biztosítani tudják a zavartalan gyalogosforgalmat. A felújítás során a következő főbb munkálatokat végzik el: felújítják a tetőszerkezetet, a tetőablakokat, a díszítőelemeket; kicserélik az ereszcsatornákat a teljes homlokzaton a díszítőelemek megőrzésével; helyreállítják a tetőrészen levő eredeti díszítőelemeket; lebontják és újraépítik a kéményeket; az ablakzsanérokat és a rácsokat megtisztítják, kezelik rozsda ellen és lefestik; kijavítják a párkányokat és az erkélyeket; felújítják a homlokzatot, a tönkrement vakolatot eltávolítják; a falakat szennyező anyagokkal szemben ellenálló festékekkel festik le; a homlokzati díszítő elemeket megtisztítják és, ha szükséges, újraépítik; a jó állapotban levő asztalosmunkákat felújítják, a tönkrementeket pedig kicserélik. A beruházás értéke mindkét épületre 2.878.283,05 lej, áfa nélkül. A munkálatok kivitelezési határideje 12 hónap, a felújítást az Abed Nego cég végzi.

Forrás: PMO

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában