Disznótoros fesztivál

2022.12.04. 19:08

Érmihályfalva lett a D’ale porcului fesztivál nyertese

A fesztivál vasárnap a profi csapatok versenyével folytatódott.

Forrás: bihon.ro

BN-összeállítás

Bihar megyéből nem kevesebb, mint tizenhárom csapat versenyzett a toros, kolbász és más, sertéshúsból készült termékek hagyományos receptek szerinti elkészítésében. Mindezt december 3-án, szombaton, a 9. alkalommal megrendezett D’ale porcului fesztiválon.

 

Az Era Shopping Center parkolójában már a reggeli órákban ínycsiklandó illatok szálltak a levegőben. A megmérettetésre benevező csapatok kidekorált standjaik mögött, válogatott ételeket kínáltak az arra járóknak, és készültek a versenyre, amelyre a következő településekről érkeztek: Érmihályfalva, Diószeg, Keményfok, Kispapmező, Robogány, Tulka, Kávásd, Bihardobrosd, Biharrósa, Szentandrás, Nagyürögd, Körösgyéres és Biharkaba. A szakemberekből álló zsűrinek tehát nem volt könnyű dolga. Ezek közé tartozik Ştefan Bercea, a Romániai Szakácsok és Cukrászok Országos Szövetségének (ANBCT) elnöke (zsűrielnök); Ciprian Nicolescu, a 2020-as gasztronómiai olimpián részt vevő román nemzeti szakácscsapat (szeniorok) mentora (alelnök), ugyanakkor tag volt még Mircea Groza, Doru Vremeş, Alexandru Şandrău, Cerasela Lung és Nicolae Pop, a D’ale porcului fesztivál igazgatója. „Minden szempontot figyelembe veszünk, az ízt, a színt, a hagyományt. Legyen minél autentikusabb, minél régebbi időket idéző” – nyilatkozta a Bihonnak Cerasela Lungu, aki a versenyre épp Luxemburgból érkezett, ahol a gasztronómiai világbajnokságon 11 érmet szerzett Romániának.

„Az étel íze, külleme, elkészítési módja alapján döntünk” – mondta Ştefan Bercea. A fesztivál trófeáját végül az érmihályfalvi csapat nyerte, amelyről Mircea Groza elmondta, minden termékük kiváló minőségű volt. A fesztivál keretében zenés-táncos műsorral szórakoztatták a jelenlévőket, ugyanakkor most először előadták a fesztivál himnuszát, mindemellett pedig a Lions Club is jelen volt, amely jótékonysági gyűjtést szervezett a helyszínen a speciális igényű gyermekek számára.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában