Megmérettetés

2022.11.23. 15:47

Vetélkedő: Mesevilág Nagyszalontán

Erdon-összeállítás

Huszonöt esztendő… 500 döntős gyerek, 1500 elődöntős kisdiák… több mint 15.000 elolvasott mese: ez az Arany László-mesemondó verseny – számokban. De e számadatok mögött táguló képzelet és eltörpülő félelem van, bátor kiállás egy hallgatókkal teli terem színpadán, fejlődő, egészséges önbizalom, és a nyerés öröme, büszkesége is ott lapul. A mesemondó verseny a legjobb első lépés a sikeres élet felé. Annak fontosságát, hogy a nevelést, a tudás bővítését már kora gyermekkorban el kell kezdeni, már az Arany Emlékegyesület megalakulásakor, 140 évvel ezelőtt felismerték a hajdúvárosban. A nagy költő élte volt erre a bizonyíték, s a követendő példa. Ezt a gondolatot vitte tovább az Arany János Művelődési Egyesület huszonöt évvel ezelőtti újra alakulásakor, amikor az első mesemondó versenyt meghirdették. A lehetőségnek óriási sikere volt. Évről évre több száz gyermek vett kezébe meséskönyvet, kereste, válogatta a csodás történeteket, mígnem rátalált a legmegfelelőbbre, amivel az elődöntő, majd a döntő zsűrije elé állhatott. A felkészülésben részt vettek a pedagógusok, de kivették részüket a szülők is. Az elmúlt huszonöt esztendőben sok száz szalontai otthonban került napirendre A kis gömböc, A kakaska és a jércike, a Fehérlófia, vagy a magyar mesetár valamelyik kincse. A gyerekek hol királylánynak, hol sárkányölő vitéznek képzelhették magukat, megtanulhatták, hogy nincs lehetetlen, csak furfang kell és kitartás. Minderről Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke szólt, hozzátéve: azok, akik egykor a mesemondó verseny színpadán kezdték, ma sikeres emberek, családosak, akik immár gyermekeiket hozzák a megmérettetésre, s velük élik újra a verseny boldog izgalmát.

Hősmesék mesemondó kis hősöktől
Az Arany László-mesemondó versenyen minden évben két kategóriából választhatnak mesét a benevezők: Arany László gyűjtése az állandó mesecsoport, a másik kategóriában idén hősmesét vártak a szervezők. A zsűri asztalánál – mint a kezdetektől minden esztendőben – dr. Pető Csilla egyetemi tanár elnökölt, munkáját Hanyecz Debelka Róbert bábművész és Czégé Réka irodalomtanár segítette. A színvonalas versenyben remek produkciókat láthatott a közönség, majd négy korcsoportban rangsorolta a benevezőket. Az idei mezőny legjobb mesemondója, s ily módon az Arany László-díj nyertese Éles Richárd lett, Gáll Csilla magyartanár tanítványa, a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum hatodik osztályos diákja. Korcsoportonként a legjobbak: Ivanov Heléna, Kiss Lehel, Galea Johanna és Garda Eszter. A mesemondó versenyről senki sem távozott üres kézzel, aki nem lett „dobogós”, az különbdíjban részesült.
A mesemondó versennyel párhuzamosan az Arany János Művelődési Egyesület azokra is gondol, akik nem az előadó-művészet kedvelői. Az Arany László-rajzversenyt kilenc éve hirdették először, azóta minden novemberben megtelnek a kiállító-panelek. Idén Mi leszek, ha nagy leszek volt a téma. S a gyermekek igazán pontosan látják a jövőt. Pedagógusok, környezetvédők, építő vagy fuvarozó szakemberek, családosok lesznek. De volt olyan kis alkotó is, aki a fenti kérdésre nemes egyszerűséggel és őszinteséggel válaszolt: „Gazdag leszek!” 

A felhívásra egyébként több mint 150 rajz érkezett, ezt zsűrizte a PKE két szakembere, Lőrinczi Inez – tanársegéd, illetve László Ildikó, mesteri képzésen végzős hallgató. Itt is gazdára talált az Arany László-díj, a negyedikes Külüs Kristóf vehette át a kitüntető címet. Első díjas lett Ivanov Heléna, Ilyés Adél, Bíró Zsófia, Kisvárdai Fanni és Nagy Imre. A jubileumi mesemondóverseny, a jókedvű rajzverseny mellett idén egyéb látnivaló is volt az Arany-palotában: a rendezvénnyel egy időben rajzfilm-vetítésre várták a közönséget. Az Arany János Művelődési Egyesület révén Nagyszalonta is bekapcsolódott a IX. Országos Rajzfilmünnep eseményeibe. A jól ismert alkotásokat telt ház előtt vetítették, így lett november 19. a mesék sokszínű napja, melyben több száz gyermek és felnőtt érezte jól magát.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában