Közérdekű

2022.11.29. 08:54

Továbbra is lehet igényelni a fűtéstámogatást

Továbbra is lehet igényelni a fűtéstámogatást, illetve az energiapótlékot – áll a Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO) közleményében.

Illusztráció/Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A fűtéstámogatást a 2022. november 1. és 2023. március 31. közötti téli időszakra adják, ez idő alatt bármikor be lehet adni a támogatás odaítéléséhez szükséges kérvényeket és dokumentumokat. Az energiapótlékot viszont egész évben lehet igényelni. November 20-ig összesen 1981 fűtéstámogatási kérvényt regisztráltak a DASO illetékes munkatársai, ebből 1539 távhővel, 105 földgázzal, 325 szilárd tüzelőanyaggal és 12 villamos energiával működő fűtési rendszerre vonatkozott. Akik november 20-ig leadták a kérvényüket, azok november hónapra is kapnak támogatást, akik viszont november 20-a után (egészen december 20-ig) kérvényezik a támogatást, ők már csak decembertől kapják meg a támogatást. Tehát minden hónap 20-ig kell benyújtani a kérelmeket, hogy már arra a hónapra megadják a támogatást. Az elmúlt év ugyanezen időszakához képest idén eddig körülbelül 437 kérvénnyel többet regisztráltak.

A fűtéstámogatást a téli időszakra adják a nagyváradi lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező családoknak, egyedülálló személyeknek, román vagy külföldi állampolgároknak, akiknek az egy főre jutó havi nettó átlagjövedelme alacsony, valamint számításba veszik a használt fűtési rendszert is (távhő, földgáz, elektromos áram, szilárd tüzelőanyag). A támogatást igényelhetik azok az egyedülálló személyek, akiknek havi jövedelme nem haladja meg a 2053 lejt, vagy azok a családok, ahol az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az 1386 lejt. Azon családok esetében, ahol az egy főre eső havi jövedelem kevesebb vagy pont 200 lej, a fűtés teljes költségét megtérítik. Az egy főre eső havi jövedelemtől függően az igénylő családok különböző mértékű támogatásban részesülnek. Továbbá a fűtéstámogatással egy időben lehet igényelni az energiapótlékot is, ez a támogatás az év teljes időszakára jár. A fűtési támogatásban és energiapótlékban részesülő családok és egyedülálló személyek bármilyen, a jövedelemben, a család összetételében vagy a lakhatásban bekövetkezett változást öt napon belül kötelesek bejelenteni. Ez esetben új kérvényt és saját felelősségvállalási nyilatkozatot kell  benyújtani, valamint a változást igazoló dokumentumokat. A kérvényt, az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot, és a szükséges dokumentumokat a DASO váradi székhelyén (Teleki/Primăriei utca 42. szám) lehet leadni, az ügyfélfogadó szolgálatnál a következő program szerint: hétfőtől szerdáig 7.30–16.30, csütörtökön 7.30–18.30, pénteken pedig 7.30–16 óra között. Ezen kívül a váradi multifunkcionális szociális központokban is beveszik az iratokat: Rogériuszon (Ep. Ioan Suciu utca, 1. szám, ZP1 tömbház), Őssiben (Aleea Călinului, 9. szám) és Váradszőllősön (Fürdői/Nufărului út, 47. szám, D111-es tömbház) hétfőtől péntekig 8–16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában