Verseny

2022.11.24. 10:28

Történelmi vetélkedőn a szalontai diákok

Az Arany János Elméleti Líceum néhány tanulója számára október közepén különleges kaland kezdődött amikor benevezett a Görgey Artúr Történelmi Vetélkedőre. A verseny, mely ebben az évben november 18-án Szegeden került megrendezésre, nagy múlttal rendelkezik, hiszen immár 14. alkalommal gyűjtötte össze a Kárpát-medence magyar tannyelvű iskoláinak hetedikes, nyolcadikos tanulóit.

BN-összeállítás

 Az idei megmérettetés témája Az első világháború/ Magyarok a nagy háborúban volt. A vetélkedő két fordulóból állt. Az első fordulóban a háromfős csapatoknak fel kellett kutatniuk településük egy első világháborús emlékművét, fényképet kellett készíteniük előtte, majd részletes ismertetőt kellett adniuk róla. A hajdúvárosi iskolának két csapata nevezett be a versenyre: az Aranyosok, melynek tagjai Kádár Tamara, Kornya Botond és Szemes Boldizsár VII. B osztályos tanulók voltak, illetve a Trialisták (Lozsádi Eszter, Nagy Milán és Szilágyi Ádám VII. A osztályos tanulók). Mindkét csapat a nagyszalontai városi temető hősi parcellájában elhelyezett első világháborús emlékoszlop történetét dolgozta fel egy fénykép és néhány sor elejéig. ,,Senki sem mondta, hogy minden harc szabályok szerint zajlik (...)! az életben a csalók, az ügyeskedők mindig tovább élnek! A temetők pedig tele vannak hősökkel, akik betartották valamennyi szabályt!” „Az embernek emlékeznie kell, hogy ki volt, hogy eldönthesse ki szeretne lenni.” - szűrték le a tanulságot a két csapat tagjai az előzetes feladat elkészítése során.

November 18-án a szalontai diákok nagy reményekkel érkeztek a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumba, mely a vetélkedőnek adott otthont. A tizenhét romániai-, magyarországi- és szerbiai iskolából érkezett csapat nagy lelkesedéssel vágott neki a feladatok teljesítésének, ami, ezek nehézségi fokából adódóan, alapos felkészülést, szoros együttműködést és nem utolsó sorban, kreativitást igényelt. A zsűrinek (a Meritum Egyesület történészei) nem volt egyszerű feladata, ezt mutatja a tény, hogy nagyon szoros végeredmény született. Amíg a szalontai diákok az eredményre várakoztak, megtekinthették az első világháború tárgyi emlékeiből alkotott kiállítást, a hagyományőrzők műsorát és neves történészek előadásait. A várva várt eredményhirdetés végül kitörő örömet hozott: mindkét csapat kiváló eredményt ért el. Az Aranyosok nagyon szoros versenyben V. helyezettek lettek, a Trialisták pedig, minden csapatot maguk mögé utasítva megszerezték az I. helyezést. Kitartó munkájuk és szép eredményük jutalmaként egy négy napos olaszországi kiránduláson vehetnek részt, melyre tavasszal kerül sor.

Mindkét csapat tanulói pozitív élményekkel gazdagodtak, hiszen a vetélkedőn, s az azt megelőző hosszú felkészülési folyamatban, nemcsak a múltról tanultak, hanem saját magukról is. Megtanulták, hogy alapos munkával, kitartással és lelkesedéssel bármire képesek lehetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában