Adózás

2022.11.29. 08:43

Szavazás volt, per nem biztos, hogy lesz

Úgy tűnik, csak blöffölt a Szociáldemokrata Párt (PSD), amikor perrel fenyegette meg a Nagyváradi Helyi Tanácsnak azokat a tagjait, akik nem szavazzák meg a PSD határozat-tervezetét, mely a váradi telkek adóbesorolására vonatkozik.

Forrás: PSD

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács a 2020/896. számú határozatával a város A. és B. adóövezeteiben lévő mezőgazdasági területeket automatikusan átminősítette beépített telkekké, és így ezek tulajdonosai sokkal több adót kell fizessenek. Két polgár pert indított a város ellen, és nyertek is. Ezt követően nyújtotta be a PSD a helyi tanácshoz határozat-tervezetét, melyben azt kéri a nagyváradi önkormányzattól, hogy késedelem nélkül és hivatalból állítsa vissza mindazoknak a területeteknek az eredeti – mezőgazdasági terület – típusbesorolását, amelyeket az említett helyi tanácsi határozat alapján automatikusan beépített telekké minősített át, illetve a polgármesteri hivatal fizesse vissza az összes érintettnek a jogtalanul beszedett adókat. Florian Sîrca, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei alelnöke hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a párt mindazokat a helyi tanácsosokat be fogja perelni, akik nem szavazzák meg a PSD előterjesztését.

Vita

Az ominózus előterjesztés a csütörtöki helyi tanácsülésen került napirendre. A javaslat vitáján heves szóváltás alakult ki. Adrian Madar, a PSD frakcióvezetője azzal vádolta meg a városvezetést, hogy tudatosan nem hajtja végre a bírósági végzéseket. Ez amellett, hogy törvénytelen, méltánytalan is azokkal szemben, akik már kifizették a városnak a magasabb adót, amit a polgármesteri hivatal nem hajlandó nekik visszaadni, tehát ők rosszabbul járnak, mint azok, akik eddig még nem fizették ki a magasabb adót, és most, az újraszámolás után már nem is kell azt törlesszék. Madar azt jósolta, hogy a kárvallottak nagy valószínűséggel pereket fognak indítani az önkormányzat ellen, és sorra nyerni fognak, ezért azt javasolta a helyi tanácsnak, hogy szavazzák meg a PSD előterjesztését, mert ezzel a polgárok idejét és a város perköltségekre és kártérítésekre fordítandó pénzét lehetne megtakarítani. Florin Birta polgármester válaszában hazugságnak és manipulációnak nevezte a PSD kezdeményezését és visszautasította azt a vádat, hogy a város nem tartja tiszteletben a bírósági döntéseket, mert, mint mondta, az önkormányzat mindegyik bírósági ítéletet végrehajtotta. Hozzátette, hogy a vitatott helyi tanácsi határozat hatszáz telektulajdonost érint, nem tízezreket, ahogy azt a PSD állítja. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a polgármesteri hivatal a helyszínen fogja ellenőrizni azt, hogy a telekbesorolás megegyezik-e a valósággal. „Mi nem akarunk többletadót kivetni, de nem tartjuk normálisnak azt, hogy valaki 18 lejt fizessen egy olyan telek után, amelyen ház és úszómedence áll, és van ott vagy három fa” – fogalmazott.

Felszólalt a vitán Liviu-Mihai Sabău-Popa PSD-s helyi tanácsos is, kifejtve azt, hogy ha a bíróság egyszer már megállapította a törvénytelenséget, akkor minden további vita értelmetlen. Hozzátette, hogy maga a városvezetés is beismerte, hogy hibázott, amikor utólag hívta a városházára az embereket, hogy tisztázzák telkük adóbesorolását.

Visszakozás

A heves viták után csak az RMDSZ szavazott a PSD-vel együtt, a tanács liberális többsége leszavazta a szociáldemokraták előterjesztését. A tanácsülés után kérdeztük Adrian Madart, hogy mi lesz a beharangozott perekkel. A politikus azt válaszolta, hogy a PSD nem részese a polgárok és a polgármesteri hivatal közötti pernek, a párt csak annyit tehet, hogy segíti a polgárokat abban, hogy megszervezzék magukat és jogi eljárásokat indítsanak a helyi önkormányzat ellen. „A PSD nem hozott olyan politikai döntést, hogy részt vegyen a polgárok által indított perekben” – szögezte le a politikus, majd hozzátette, hogy a közigazgatási bíróságon is veszít az a fél, aki nem érdekelt, illetve nem érintett az ügyben, márpedig a PSD a telekbesorolások ügyében nem érintett és nem érdekelt fél. Ezzel szemben Florian Sîrca a nagyváradi helyi tanácsülés után kiadott sajtóközleményében azt írja, hogy az elkövetkező időszakban olyan lépéseket fognak tenni, amivel rákényszerítik a helyi tanácsot arra, hogy „az Alkotmánynak és az Adó Törvénykönyvének megfelelően szavazzanak”, amiből arra lehet következtetni, hogy a párt mégiscsak valamiféle jogi lépések megtételére készül. Ugyanebben a közleményben az is olvasható, hogy az elmúlt időszakban a PSD több mint 3500, a C. adóövezetben tulajdonnal rendelkező váradit tájékoztatott arról a postaládákba bedobott szórólapjaival, hogy egy neves váradi ügyvédi iroda ingyenesen képviselné az ügyüket, ha kollektív pert indítanának az önkormányzat ellen a telekbesorolások miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában