Tanulmányi ösztöndíj

2022.11.28. 15:31

Ösztöndíjakat és kitüntetéseket adott át a regensburgi Szent László Lovagrend

A regensburgi Szent László Lovagrend vezérkara ösztöndíjakat nyújtott át november 26-án a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében azoknak a diákoknak, akiket az osztályfőnökeik ajánlanak, mivel ügyesek, tettek valamit az iskolájukért, és a társaik számára inspiráló példát mutatnak a magatartásukkal. Ugyanakkor öt kitüntetést is átadtak. Ezt követően dr. Varga Tibor Mihály jogtörténész tartott előadást Szent László királyról.

Ciucur Losonczi Antonius

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumot Mons. Fodor József általános helynök, a társaság perjele ajánlotta annak idején a Szent László Rend Egyesület vezetőségének figyelmébe. A lovagkirályról elnevezett 300 euró összegű tanulmányi ösztöndíj célja a kimagasló tanulmányi teljesítmény elismerése, a tudásszint növelésére való ösztönzés, a líceumért és a diáktársak közösségéért végzett munka megbecsülése, valamint a katolikus hit elmélyült, hivatást előkészítő gyakorlására való buzdítás. Azok a tanulók kapják, akiket az osztályfőnökeik ajánlanak, mivel ügyesek, tettek valamit az iskolájukért, és a társaik számára inspiráló példát mutatnak a magatartásukkal, ahogyan tanulnak, illetve a segítőkészségükkel.

Az egybegyűlteket Bunford Zoltán, a Szent László Lovagrend újonnan megválasztott nagymestere köszöntötte, aki felidézte, hogy a Szent László Rend Egyesület jogelődjét 1861-ben alapította társulatként az egri érsek azzal a céllal, hogy kizárólag karitatív és magyarságmegtartó munkát végezzen, mely tevékenység napjainkban nem csupán Magyarország, hanem a Kárpát-medence valamennyi magyarok lakta területére kiterjed. Az egyesület első világi elnöke gróf Károlyi István volt. Jelenleg több tucat tagja van ennek a regensburgi székhelyű civil szervezetnek, akik Németországban, Magyarországon, a Délvidéken és a Partiumban élnek, utóbbit Fodor József és Szabó Ödön képviselik.

Idén ösztöndíjban részesült Jánosi Lívia Júlia, Popa Darius Alexandru, Kelemen Kitti Kamilla, Kádár Márton, Dinok Patrik József, Nagy-Major Boldizsár István és Kató Petra. Bunford Zoltán ezután öt oklevelet és kitüntetést is átadott, elismerésben részesült Szabó Ödön (Szent László Rend humanitas csillagkereszt arany fokozata), Fodor József (Szent László lovagkirály-mellkereszt I. rendű fokozata, sorszám 5), Koncsek Zita (humanitárius érem arany fokozata), Konrád Katalin (érdemkereszt arany fokozata) és Zalder Éva (érdemkereszt arany fokozata).

 

Böcskei László megyés püspök azon túl, hogy gratulált a fiataloknak, arra bátorította őket, hogy ők is gyakorolják a Szent Lászlóra jellemző erényeket, úgymint keresztény hit, bátorság, a közösségért való kiállás. Összefogva hiteles üzenetet közvetítsenek mások felé, vigyenek fényt a sötét világba, tanácsolta nekik a főpásztor.

A kápolnában zajlott ünnepséget követően dr. Varga Tibor Mihály jogtörténész tartott előadást Szent László királyról az iskola dísztermében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában