Advent

2022.11.27. 18:16

Meggyújtották az első gyertyát a Szent László téri adventi koszorún

Fotók: Alexandru Nițescu

Pap István

Fellobbant az első gyertyaláng vasárnap délután a nagyváradi Szent László-templom mellett elhelyezett adventi koszorún.

                                                                                                                                                                                                                                                    

A Szent László Egyesület és a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) közös rendezvényén dr. Kovács Ferencz Zsolt, a Szent László-templom plébánosa szolgált, aki rövid beszédében emlékeztetett arra: a kilátástalanságban úgy világít Isten ígéretének reménysugara, mint ahogy gyertyáink fognak világítani a sötétségben.

               

Majd így folytatta: azzal, hogy Isten emberré lett, egy olyan ígéret hangzott el, mely végtelen távlatokat nyit meg az ember előtt, és minden más hétköznapinak mondott problémát felold. „Egy olyan jövő áll előttünk, amelyben az emberi korlátok, elképzelések, mint a napfényben fürdő hópelyhek, elolvadnak” – fogalmazott. Emlékeztetett arra is: karácsony közeledtével a túlfűtött örökmozgásban, a készülődésben az emberek megfeledkeznek arról, hogy inkább egymásra figyeljenek, mert sokszor maga a készülés vonja el az időnket az igazi ünneplésről. Az advent lehetőség arra, hogy mindent más szemszögből láthassunk. „Most egy átmeneti fázisban vagyunk, elindultunk valahonnan, elhagytuk régi szokásainkat, de még nem értünk célba, még nem vagyunk olyanok, amilyenek lenni szeretnénk” – mondta, majd így zárta szavait: felszabadulva önnön korlátainktól siessünk közelgő Istenünk elé, mert az Istennel való találkozás áll előttünk, „egy találkozásé, amelynek előízét már most érzékelhetjük ennél a gyertyafénynél. Adventben annak örülünk, aki közénk jött, aki közöttünk van, és aki ismét el fog jönni.”

                                                                                                                                                                                                                               

Beszéde után a plébános megáldotta az adventi koszorút és meggyújtotta az első gyertyát. Végezetül közös imára invitálta az egybegyűlteket. Az eseményen közreműködött a Halmos László Kórus Kribus Mónika kántor-karnagy vezetésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában