Tárlat

2022.11.17. 15:09

Kozmikus oltár – Jakobovits Miklós-emlékkiállítás a váradi római katolikus püspöki palotában

Fotó: Attila

Balla Tünde

„Jakobovits Miklós, az ember, összetéveszthető a művésszel, Jakobovits Miklós, a művész, összetéveszthető az emberrel. Ki tehát Jakobovits Miklós? Azt hiszem, egyszemélyben a filozófia varázslója és a varázslat filozófusa. A megnevezhetetlen alaphelyzet. Azt hiszem, a világ és a fény szerelmese, a fényé, mely valóssá teszi e világot. És ebben a szerelemben különös örömmel hívja táncra a fényt. Nem könnyű, vad tánc. Egy olyan tánc, amit régen táncoltak és ennek a táncnak a vége jó. Utána megmarad a hely, a tánchely, ami nem más, mint Jakobovits Miklós festménye, nem más, mint egy új világ, amit a művész és a fény teremtett a mi régi világunkból, e bolond táncban.”
A pályatárs és jóbarát, Dorel Găină festőművész gondolatait fűzzük tárlatunk margójára, hiszen rárérzően jellemzi azt a katartikus és elmélyült alkotói mágiát, amiben az örök kereső és kísérletező Jakobovits Miklós (1936–2012) művei születettek, hogy a kortárs erdélyi festészet nemzetközi mérföldkövévé emeljék alkotójukat, aki kozmikus vándorútján, immár tíz éve visszatért teremtőjéhez. A Jakobovits-életmű legelmélyültebb, utolsó, római korszakába invitáljuk a látogatót. A vallásosságtól megszeppent tekintetű kisfiú, aki édesapja címfestő műhelyében, Kolozsvárott ízleli meg a kéktörés csodáját, a színek üzenetét, s a tehetség ellenállhatatlan hívását, e gazdaggá érett alkotói korban egyesítette, mondhatni tökélyre fejlesztette az anyagban, a formákban, az elemekben való elmélyülést, a transzcendenssel való lényegi egyesülés csodáját. A leegyszerűsödött formavilágból, a múlt Thomas Mann-i feneketlen kútmélyéből, a festék repedezett rétegződéséből bontakozik ki az a Kozmikus oltár, amely kapocs Jakobovits Miklós filozofikus, istenkereső alkotói énje és Elóhim, az Örökkévaló között. 
A kiállításunkba válogatott 34 alkotás az Örökváros, Róma bűvöletéből kipattanó ciklus reprezentatív keresztmetszete, s immár a 2000-es évekbe, Jakobovits Miklós önkifejezésének legteljesebb, haláláig tartó időszakába kalauzolja a látogatót.
„Rembrandt posztókereskedőinek zöldekben játszó vörös asztala, Velázquez kék szoknyás infánsnője (…) Braque mélybarna mandolinja”, a németalföldi, a spanyol, és a francia hatás, a rendszerváltás előtti nagy impressziók, a 2000-es évek elején egészülnek ki a Róma-élménnyel. S ez megtermékenyítőleg találkozik a Jakobovits-i művészet abbéli szándékával, hogy a szemet kápráztató 20. századi kórtünet, az üres dekorativitás helyett, a fokozatosan leegyszerűsödő, elmélyült, filozofikus festészet „megbízható izzásában” fogalmazza meg mondandóját. Megérintik a mediterrán színek és formák. Lenyűgözik a római kori romok vörösen égő, repedezett téglaívei, a faragott kövek évezredes sápadtsága és márványa, a templomok istenölelő csendje, az Olaszország geográfiájához tartozó törhetetlen „rocca” és a patinától edzett fémek hideg fényű lehelete, a víz és az ég mindent átölelő kék harmóniája. Ezek az élmények ragyognak falainkon, a minden élő és élettelen teremtettségének legmélyebb felismeréseként; Jakobovits Miklós korábbi festői korszakainak kitörni vágyó groteszk figuráival és metafizikus alakzataival ellentétben, alkotójuk felszabadult tudatalattijáról árulkodva. 
Jakobovits Miklós mindig is figuratív festőként deklarálta magát, önálló személyisége kerülte a nagy művészeti áramlatokat, saját utat taposott magának a Hegyen, absztrakcióra hajló, filozofikus természete az anyag és lénye legmélyére ásott, kutatásainak eredményeit jelenítette meg a képalkotás sajátos, Jakobovits-i eszközeivel. Legfőbb erénye mégis az a reneszánsz értelemben vett humánum, amivel embertársait és a körülötte levő világot szemlélte, örökítette meg. 
A nagyváradi római katolikus püspöki palota második emeleti kiállítótermeiben egy esztendeig látogatható tárlat megnyitójára november 19-én, szombaton 17 órakor kerül sor, amikor a pályatárs és jóbarát, Jovián György festőművész méltatja az európai hírű alkotót, a feleség és társ, Jakobovits Márta pedig a közös alkotói munka rejtelmeibe avatja be a résztvevőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában