Magyar Tudomány Ünnepe

2022.11.25. 14:51

Interdiszciplináris konferencia zajlott a PKE-n

Nívós konferencia helyszíne volt a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem csütörtökön és pénteken a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében.

Fotó: Torkos Márk Erik

Pikó Stefánia

A IV. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről most először került a magyar határokon túlra, így a társszervező Partiumi Keresztény Egyetem falai közé. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, az Orbán Balázs Intézet Egyesület és a PKE közös konferenciájának témaköre az Ember és társadalom a 21. században: hálózatok, terek és határhelyzetek, ugyanakkor a regionalitás körül forgó kérdések is terítékre kerültek. A tudományos találkozó témaköreit Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, az első programpont moderátora ismertette köszöntésében. Az elnökhelyettes köszönetet mondott a PKE-nek, amely nemcsak a helyszínt biztosította, hanem fontos partner volt a szervezésben és a lebonyolításban is. Ugyanakkor megköszönte a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) támogatását. Mindezek mellett elmondta, több más szervezet is támogatta a konferencia létrejöttét, ezek közül is kiemelt még néhányat, majd felkérte dr. Pálfi Józsefet, a PKE rektorát, köszöntse a jelenlévőket.

„Valószínűsíthető, hogy a nyugati és vele együtt a mi világunk is egy olyan széles nyomtávú korszakhatáron mozog, amelyen kivétel nélkül szinte minden azt harsogja, hogy ma egyfelől nem számítanak a korábbi határok, identitások, normák, értékrendek, másfelől pedig amit lehet, el is törölnek, vagy éppen átírnak. Mindezek következményeit láthathuk, hiszen az előbbiek nélkül az ember, vagy egy társadalom olyan, maga teremtette zűrzavaros válságba került, amelyben lassan azt sem tudja már, hogy kicsoda, vagy micsoda. (…) A határok, az identitás, a normák az értékrendek kérdései és válaszai szorosan összefüggenek, akinek ugyanis nincsenek önazonossági zavarai, és ismeri önmagát, az ismeri a határokat, és tudja az élet normális rendjét, mértékeit és értékeit” – fogalmazott beszédében Pálfi József. Hozzátette, a mai ember azonban éppen azon van, hogy átírja az eddigi értékeket, az eddigi rendet, megpróbálja újrafogalmazni önmagát, azonban egyértelmű határok híján szabadságunk elvesztésének veszélye fenyeget. Kiemelte, ha tudjuk, hol húzódnak az egészséges és normális határok, tudjuk, mi az, amiért felelősséggel tartozunk. „Mi, akik amúgy is egy sajátos határhelyzetben élünk, egy kulturális pufferzónában, a Partiumban, pontosan érzékeljük ennek a jelentőségét, ennek a szerepét” – mondta.

A továbbiakban Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szólt az egybegyűltekhez, elmondva, nagy büszkeséggel tölti el őket, hogy a konferencia negyedik alkalma a magyar határokon túlra került. Mint megjegyezte, „hazafelé” indulhatott, gondolva itt arra, hogy székelyudvarhelyi születésűként közelebb került szülővárosához. Beszédében kiemelte: „hűséggel és felelősséggel tartozunk a nemzet, a szülőföld, a családjaink, a gyerekeink felé, a magyar ember a magyar ember felé, szeretettel kell viseltetnünk egymás iránt.” A plenáris előadások megkezdése előtt Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár is köszöntötte a résztvevőket, ami azért is volt örömteli, mert a területfejlesztés ügye éppen idén év közepe óta van államtitkársági szinten kezelve Magyarországon.

A plenáris előadások és a Bihar fél évezrede térképekben című kiállítás megnyitója után sor került a stratégiai együttműködési szerződés aláírására és a stratégiai keretmegállapodás aláírására. Előbbi a Partiumi Keresztény Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet között köttetett.

 

 

Utóbbi, a stratégiai keretmegállapodás pedig a Veszprémi Érseki Főiskola és a PKE között jött létre. A megállapodás célja a „hazai és elsősorban a nemzetközi tudományos, oktatási és innovációs folyamatokba való eredményes és hatékony bekapcsolódás érdekében egymás támogatása és bevonása.”

Az eszmecserék pénteken folytatódtak több különböző témakörben: változó világ, változó nyelv; gyermekvállalás a Kárpát-medencében; a külhoni magyarság iskolázottsági pozíciói; aktuális területi kutatások a Partiumban; Kárpát-medencei nagyvárosi térségek; Kistérségi oktatás és közösségfejlesztés. A konferencia résztvevői a találkozót városi sétával zárták.

 

Fotók: Torkos Márk Erik

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában