Gyűjtés

2022.11.30. 12:05

Életmentő gyógyszerre gyűjtenek

Ritka és súlyos betegségben szenved a nagyváradi, 54 éves Szabó István. Két éve gyökeresen megváltozott az élete, és most szeretné, ha a sikertelen kezeléseket követően megkaphatná az egyetlen esélynek számító gyógyszert, melyet viszont Romániában még nem fedez a biztosító, sőt nem is kapható, ezért külföldről kellene megvásárolni.

Forrás: Facebook

P. Nagy Noémi

Az adventi időszak a várakozás ideje. A legtöbben várjuk az előttünk álló hónapot, az ünnepeket, a családi együttlétet. Vannak viszont olyanok, akiknek a várakozás egészen mást jelent most, akiknek az életében a következő egy hónap akár sorsdöntő is lehet. Ilyen időszakot él át most Szabó István: az 54 éves nagyváradi férfi 2019 óta küzd egy ritka, de nagyon súlyos daganatos betegséggel, amely gyökeresen megváltoztatta az életét. A Non-Hodgkin-limfóma (NHL) sokféle kórképet magába foglaló betegségcsoport, mely a nyirokszövet speciális fehérvérsejtjeinek, az ún. B- vagy T-limfocitáinak rosszindulatú daganatos megbetegedése. Szabó István esetében a T-limfocitákat megtámadó típusról van szó. István feleségével, Szabó Erzsébettel beszélgettünk, aki elmondta, milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül az elmúlt két évben. A beszélgetés nemcsak a férj egyéni sorsába engedett betekintést, hanem abba is, hogy a különböző ritka betegségben szenvedők és családtagjaik milyen nehéz helyzetben vannak, és hogyan kell saját erejükből megoldják azt, amiben az egészségügyi rendszer nem segít, például a hiányszámba menő gyógyszereket egyéni utánajárások útján megszerezni.

Szabó István három kemoterápiás kezelésen és egy őssejtátültetésen van túl, a harmadik kezelést követő kivizsgálás eredményei viszont azt mutatták, hogy a betegség nagyon agresszívvá vált és a negyedik stádiumba került. Az itteni orvosok már semmilyen más megoldást nem látnak, csak egy olyan gyógyszeres kezelést, amit jelenleg Romániában még nem fedez az egészségügyi biztosítás és nem is kapható. Ugyan korábban azt közölték a családdal, hogy talán októberre vagy novemberre megérkezik az országba a gyógyszer, de ez azóta sem történt meg, és a jelenlegi információk szerint talán fél évet is várni kellene még erre. 

Épp ezért Szabó István úgy határozott, hogy saját kezébe veszi a sorsát, mint ahogy az elmúlt két évben már számtalanszor meg kellett ezt tennie. A Németországban megvásárolható Poteligeo nevű gyógyszer 130.000 euróba kerül, ebben az összegben benne van a teljes kezeléshez szükséges húsz infúzióadag, amit egy váradi magánklinikán adnának be Istvánnak. „Az elmúlt két évben voltunk Temesváron, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Magyarországon több kórházban is jártunk, sőt még egy törökországi klinikát is felkerestünk. Sajnos minden után a beteg vagy a családja kell utánajárjon, mikor elfogyott egy korábban adott gyógyszer, mi kellett keressünk, hátha más városban van. Ezt az új gyógyszert is próbáltuk keresni az egyetemi központokban, hátha hamarabb megérkezik, de azt mondták, hogy mindenhol egy időben fogják majd megkapni. Csakhogy a férjemnek pont az időből van a legkevesebb, épp ezért Németországból szeretnénk megvásárolni a gyógyszert” – mesélte Szabó Erzsébet. Hozzátette, hogy Szabó István Facebook-oldalán már közzétettek egy többnyelvű felhívást, amellyel a magánszemélyeket szeretnék megszólítani, de ezzel párhuzamosan a cégek segítségét is kérik. A Borsi úti nagyvállalatokat sorra látogatják személyesen, hogy össze tudják gyűjteni a szükséges összeget.

Szabó Istvánt az Asociația Buni Prieteni Împotriva Cancerului Egyesület is támogatja, rajtuk keresztül a cégek is felajánlhatnak nagyobb összegeket, illetve a profitadó 20 százalékát. Szabó Erzsébet elmondta, hogy a héten regisztrált a Radio Zu jótékonysági programjára is, hiszen idén a karácsonyi vásár idején ismét Nagyváradra érkezik a rádió, ezen keresztül is lehet majd támogatni Istvánt. „Minden szálat próbálunk megmozgatni, hogy sikerüljön a kitűzött cél. Az elmúlt két évben utánajártunk mindennek, kerestünk megoldást, vártunk, de most már nincs sok idő. A férjemet nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is nagyon megviseli a betegség, mikor tudja, hogy ez az utolsó esélye. Jelenleg még tud járkálni, így ő is velem együtt házal a cégeknél” – tette hozzá Erzsébet. Mint elmondta, több mint egy hete tették közzé a felhívást, ez idő alatt többnyire a családtól, a barátoktól és az ismerősöktől 7800 euró gyűlt össze. „Megkérném az összes ismerősömet, barátaimat, jóakaróimat, aki segíteni tudna bármilyen összeggel, utalja a megadott bankszámlaszámokra. Köszönöm szépen mindenkinek! Isten áldjon meg benneteket!” – kéri Szabó István.

Utalási lehetőségek

Név: Szabó István

RON: RO89BTRLRONCRT0528362002

BT PAY-0744289486 Szabó István

REVOLUT ID

revolut.me/ @istvn4h44

REVOLUT HUF:

LT86 3250 0285 9296 3613

REVOLUT RON: 

IBAN

RO85BREL0005525342400100

REVOLUT EURO:

IBAN

LT863250028592963613

Tüntessék fel, hogy „donație-adomány” , hogy ne kelljen adót fizetni az összegyűlt pénzösszegre.

Az Asociația Buni Prieteni Împotriva Cancerului Egyesület is Szabó István ügye mellé állt, így rajtuk keresztül a cégek is támogathatják őt profitadójuk 20 százalékával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában