Örökségünk őrei

2022.11.24. 10:00

Az Ullmann palotát fogadták örökbe a szacsvaysok

Az egyedi és jellegzetes homlokzatáról ismert Ullmann palota történetét kutatták és dolgozták fel a nagyközönségnek a szacsvays diákok az Örökségünk Őrei műemlékvédelmi vetélkedő keretében. Egy épület falain és a diákok szemüvegén keresztül fedezhetjük fel a helyi társadalom és gazdaság történetét, a zsidó értelmiség közösségformáló szerepét.

Szolár Éva

Az RMDSZ által kezdeményezett Örökségünk őrei országos vetélkedő helyi, intézményi szintű bemutatóját szervezték meg szerda délelőtt a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában. Az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket program elsősorban a helyi társadalom szereplőit (iskolások, pedagógusok, szülők, szakemberek, érdeklődők) szólítja meg egy-egy műemlék vagy műemlék jellegű épület történetének bemutatásán keresztül, és csak másodsorban a távolabbról idelátogatókat. Az épített örökségen keresztül nemcsak a tudásanyagot bővíti, de a helyi közösség identitását is formálja, hiszen a kultúra a nemzet egyik legfontosabb kötőanyaga.

Mint megtudhattuk, az országos vetélkedőre csak néhány Bihar megyei csapat jelentkezett, közöttük a szacsvays hat fiatalból álló Ullmannosok csapata, akik úgy kell hatékonyan együttműködő csoportot alkossanak, hogy több osztályból lettek kiválasztva (Vajna Csongor, Kovács Maya, Camersan Sonya, Bimbó Boglárka, Boross Péter, Handlery Viktor). A fiatalok vezető tanára Mészáros Tamás technika tanár volt, mindjárt jelezve is ezzel a vetélkedő tantárgyközi, tantárgyakon átívelő jellegét. A több fordulós verseny első szakaszában egy eseményt kell szervezni (kiállítás, villámcsődület, idengenvezetés stb.), amely a csapat esetében egy kiállítás lett az „örökbefogadott” Ullmann palotáról (A tárlat továbbutazik a nagyváradi evangélikus egyházközség új épületébe, a Körös/Tudor Vladimirescu utca 28. szám alá, és a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit vasárnap, november 27-én, 12.30 órától). Az épület Lőbll Ferencz tervei alapján 1913-ban épült műemlék, amelyet Ullmann Sándor nagykereskedő, Ullmann Izidor fia építtetett. A szecessziós stílusú épület fontos emléket képvisel a nagyváradi magyar és zsidó közösség számára egyaránt. A palota eredetileg bérházat, irodákat és három szintes, Kurlander-Ulmann áruházat is magában foglalt. A bérházban a gazdag családok és szolgálóik éltek.

A szacsvays diákok egyaránt használtak elsődleges és másodlagos forrásokat kutatómunkájukban, illetve változatos módszerekkel dolgozták fel és mutatták be a nagyközönségnek a palota történetét – tudtuk meg Mészáros Tamás vezető tanártól. Ezek között láthattunk képeket, videófelvételeket, szöveges bemutatókat, makettet, grafikát. A kiállítás keretében megismerhető a műemlék épület huszadik századi története és rajta keresztül a történtelmi kataklizmák helyi közösségre gyakorolt hatása, döntő fordulatai. Sőt, a fiatalok egy sajtóelemzést is készítettek, amelynek célja az volt, hogy bemutassa milyen tematikák körül jelenik meg a palota a kiadványokban, ahol eredményeiket és következtetéseiket tanulmányban foglalták össze – részletezte Mészáros Tamás. 

Fotós: Szolár Éva

A diákok a kutatás során sokrétű és gazdag tudásanyagra tehettek szert, amely nem korlátozódik a történeti megismerésre. A kiállítás látogatói és a videó anyagok megtekintői láthatják majd, hogy az épületen keresztül megismerhető egy helyi társadalom- és gazdaságtörténet, de a nagyváradi értelmiség szociológiája is. Ugyanakkor, a verseny céljainak való megfelelés megkívánja a gazdasági, marketing és kommunikációtudományi ismeretek bővítését is a fiataloktól, hiszen munkájukkal, alkotásaikkal meg kell tudniuk szólítani a helyi közösséget. Portálunk azon kérdésére, hogy sikerült-e valamilyen kuriózumot, titkot, az útirajzokból kimaradó emberi történetet feltárni Mészáros Tamás példaként említette az Ullmann család épületben működő magánimaházát. Ullmann Izidor családjának kialakított egy magánimaházat az épület második emeletén, ahol sábát idején (a pihenőnap, szombat) könnyen hozzáférhettek a menórához, a Tóra-tekercsekhez és így az épületen belül imádkozhattak; ezzel ortodox zsidó családként minden szabálynak eleget téve. 

Az Ullmann palotáról további érdekességeket és a csapat kutatómunkájának lépéseit a következő elnevezést viselő Facebook-oldalon ismerhetjük meg: Örökségünk őrei – Az Ullmann-palota. Az versenyzők elbírálásban helyet kap az alkotásokra beérkezett lájkok és megosztások száma is.

Fotós: Szolár Éva


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában