Felhívás táncra

2022.11.24. 11:00

A vonószenekart ismerhették meg a kisiskolások a filharmóniában

Az évad első magyar nyelvű leckekoncertjét tartotta a nagyváradi filharmónia november 23-án, szerdán délelőtt 10 órai kezdettel. Ezúttal a 0-4. osztályos gyerekek voltak a célközönség, nagyjából száz kisdiák vett részt kísérő pedagógusokkal, szervezett csoportokban a koncerten.

Tóth Gábor

Az előadás a Felhívás táncra címet viselte, bár a gyerekek ezúttal csak képletesen/képzeletben, ülőhelyükön maradva voltak táncba hívva a zenekar egyébként remek illusztratív muzsikája által, amit a moderátor-karmester Dalma Toadere, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának oktatója válogatott össze, irányított, narrált, magyarázott.

A koncert Mozart Kis éji zenéjének nyitótétel-részletével kezdődött, aminek szerzőjét a karmester kérdésére a gyerekek egyből nagyon ügyesen, hangosan, egybehangzóan fel is ismerték, akárcsak a későbbiekben elhangzó Örömóda-részletét is. Első körben külön-külön bemutatta a zenekar egy-egy szólamvezetője saját hangszerét, rövid játékkal, a gyerekek így megismerhették a vonós hangszercsalád tagjait, hangmagasságuk szerint, és a különféle játéktechnikák is röviden bemutatásra kerültek például a hegedűn a pizzicato, az üveghangok. A tapsok alapján a legnépszerűbb a legnagyobb, azaz a nagybőgő volt, amit a koncert végeztével néhány kisdiák elmenőben is áhítattal nézegetett, de tisztelettel nem nyúlt hozzá, pedig láthatóan nagyon szerette volna kipróbálni. Visszakanyarodva az eseményekre, a továbbiakban megtudhatta a kis közönség, miként fejezhet ki a zene szavak nélkül is szomorúságot (Grieg, Peer Gynt) vagy örömet (Rameau A gáláns indiák). Tapsolhattak együtt egy háromnegyedes ritmust Delibes Coppéliájának Mazurkájára, de például Rossini Tell Vilmosának nyitányára megengedett volt egy kis spontán lovaglás is a nézőtéri székeken.

A koncert második félórájában egy mesébe invitálta Dalma tanárnő a gyerekeket, amiben a királyné a hercegnek feleséget keres, s mivel minden anya a legjobbat szeretné gyermekének, így az udvari bálban a legkülönfélébb tájak elegáns hölgyeinek táncait volt kénytelen végignézni képletesen ez a szegény herceg, akinek azonban mindeközben csak egyetlen lányon jár az esze, aki néptánccal ejtette egykor rabul a szívét. Kissé félrevezetőnek bizonyult ez a történetbe és táncba hívás, mert rögtön a mese elején is akadt több lelkes jelentkező a közönségből, aki remélte, hogy konkrétan is kiválasztják egy-két táncra, de végső soron a helyükön maradva forogtak, pörögtek a lelkesebb gyerekek a felsorakozó muzsikákra, főként az ifjú hölgyek. A táncjelenetekhez válogatott zenék igazán igényesen válogatottak voltak, sok karaktert, korszakot felvillantottak, címekkel, szerzőkkel, tánctípusokkal nem fárasztották a kisdiákokat. Hallhattunk Erkel Palotást, egy barokk La folia variációsort, Bach 3. zenekari szvitjének Gavotte-ját, Grieg Peer Gyntjéből Anitra táncát, Delibes Sylviájából pizzicato-részletet, s e nemes úri társaságba végezetül megérkezett a herceg szíve hölgye is, Bartók Román népi táncainak utolsó tételcsokrával. Legvégül értelemszerűen az esküvő következett, ami Mendelssohn Nászindulójára zajlott.

Az eredetileg november 18-ra tervezett, de pedagógiai kör miatt elmaradt másik két magyar nyelvű leckekoncert december 6-án 10 és 11 órai kezdettel lesz megtartva. Itt Jankó Zsolt vezényletével ismét a zenekar hangszereit ismerheti meg alaposabban a gyermekközönség. Információk a filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea oldalakon találhatók.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában