Támogatás

2022.10.11. 13:56

Ösztöndíj a magyar iskolaválasztásért

Ciucur Losonczi Antonius

A Rákóczi Szövetség ösztöndíj-programja zajlik a héten Bihar megyében, melynek köszönhetően mindazok megkapják a 10 ezer forintos támogatást, akik a mostani tanévben kezdték meg magyar tagozaton a tanulmányaikat, és néhány héttel ezelőtt megpályázták ezt az egyszeri juttatást. Bihar megyében körülbelül 1100 gyermek részesül ilyen ösztöndíjban a Rákóczi Szövetség képviselőitől. Hétfő délután a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban, majd Köröstárkányban szerveztek ilyen jellegű ünnepségeket, utóbbi településen egy táncház keretében minden olyan kedvezményezett átvehette a pénzt, aki Belényesi-medencei illetőségű, tudtuk meg Kéry Hajnaltól, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei elnökétől.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség vezetője egy korábbi alkalomkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy az általa képviselt szervezet 2004 óta egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy támogassa azokat a magyar családokat, melyek a külhonban élnek és magyarul beszélnek. Az iskolaválasztási program 2012 óta Bihar megyére is kiterjed – nemcsak iskolatáskákat kapnak a gyermekek és általában egy-egy szép kivitelezésű meséskönyvet, hanem a Rákóczi Szövetség közvetítésével, nemes lelkű magyarországi adományozók összefogásának köszönhetően, miután ténylegesen elkezdték iskolai tanulmányaikat valamelyik magyar előkészítős osztályban, 10 ezer forint értékű egyszeri juttatásban is részesülnek. „A borítékban levő bankjegy egyik oldalán az a Szent István van ábrázolva, aki megalapította a keresztény magyar államot – ez is egy szimbólum tehát, az összetartozásunké. És ott van a magyarországiak jelképes kézfogása is, köszönetképpen azért, mert a magyar iskolaválasztásnak betudhatóan nagyobb a valószínűsége annak, hogy néhány évtized múlva is fognak e tájon beszélni magyarul” – fogalmazott akkor Csáky Csongor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában