Zene Világnapja

2022.10.06. 09:00

Népzenei koncertet tartottak a siteri műemléktemplomban

A Siteri Református Egyházközség szervezésében, múlt vasárnap este ismét népzenei koncertet tartottak a domb tetejére épült, patinás árpádkori műemléktemplomban.

BN-összeállítás

Az Értékes Koncertek a Siteri Református Műemléktemplomban rendezvénysorozat keretében a koncert a Zene Világnapja előtt is tisztelgett, hiszen a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin kezdeményezésére, minden év október 1-én, világszerte a zenét ünnepelhetjük. A hegedűművész szerint meg kell becsülnünk a csöndet, az ezerarcú muzsikát pedig fontos megismernünk, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat. Yehudi Menuhin 1975-ben a következő gondolatokkal köszöntötte a zene világnapját: „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

A vasárnapi koncerten Szomor Attila helybeli református lelkész szentírási igével köszöntötte az egybegyűlteket. Szavai szerint a koncerten, ahol Miklós-Papp Zsuzsanna a Soroglya zenekarral működött közre, rokon lelkek és szellemek találkoztak, hiszen mindannyian fontosnak érzik, hogy a zenében igazán tiszta szívből, magyarul szólaljanak, mutatkozzanak meg. Majd pedig rövid bemutatás után átadta a szót a meghívottaknak. A Tiszta szívből című népzenei koncert főszereplője Miklós-Papp Zsuzsanna volt, aki Budapest mellől előbb Nagyváradra, majd négy éve a bihari Hegyközben telepedett le. Miklós-Papp Zsuzsanna Népművészet Ifjú Mestere díjas népdalénekesünk. A szomszédos faluban, Hegyköztótteleken élő „pacsirta”, már sokszor volt jelen a kis templomban nézőként más, nagy nevű énekes koncertjén, Ezúttal azonban úgy gondolta, hogy az ősi falak hangulatát ő is segítségül hívja hangja és rátermettsége ragyogtatására.

Célja egyszerű volt, kedvenc énekeit gyűjtötte csokorba, melyeket nem énekelhetett el a hivatásos Udvarhely Táncműhely vagy a Nagyvárad Táncegyüttes előadásaiban. Úgy gondolta, hogy jól megértek már ezen dalok az ő szívében, hiszen otthon gyakran énekelte őket magában, vagy a különböző családi-, baráti események csendes tábortüzei mellett. Kíséretnek meghívta régiónk talán egyetlen népzenei együttesét, a nagyváradi Soroglya Zenekart (Dallos Levente – hegedű, Bacsó László – brácsa, Vincze Zoltán – nagybőgő, Bartalis Botond – cimbalom), akikkel évtizedek óta ismerik egymást. Gyönyörű, őszi napsütés várta a kedves vendégeket, akik szép számmal megjelentek, megtöltve a templomot. Látogatásuk nem lehetett hiábavaló, hiszen tapsukkal sűrűn jelezték tetszésüket és a végén vastapssal ünnepelték a leginkább erdélyi népzenei anyagból merített, családias, már-már mesélős-vallomásos hangvételű konferálásokkal tűzdelt népdalokat. 

Elsőként körösfői népdalok csendültek fel, majd gyimesi keservesek és szerelmi dalok, melyeket saját maga gyűjtött még a kilencvenes évek elején, és maga is kísérte ezeket ütőgardonyon. Ezután széki dalokat és dallamokat hallhatott a közönség a Mezőség szívéből: négyest, lassút, sűrű tempót és csárdást, ezeket is a Soroglya zenekar kíséretében. Majd felvidéki karikázó dallamokból összeállított csokor hangzott el kétszólamban, a legészakibb magyar falunkból, Magyarbődről. Ebbe viszont, hogy a kétszólamúság létrejöhessen, besegített a művésznő nagyobbik lánya, Miklós Anna Erzsébet, KÓTA Aranypáva díjas népdalénekes is. Ezután egy háromszéki cigány keserves balladát hallhatott a közönség Sepsiszentgyörgy környékéről, majd befejezésképpen balázstelki énekek és dallamok csendültek fel Küküllő-mentéről: lassú csárdás, féloláhos, verbunk és szökős.

A közönség egy óra elteltével sem érte be ennyivel, vastapssal hívták vissza a művészeket, akik – lévén épp szüreti időszak – ráadásként somogyi, szüreti boros nótákkal toldották meg előadásukat. A végén Miklós-Papp Zsuzsanna hálás szívvel köszönte meg a meghívást és a szervezést, majd hosszú-hosszú percekig fogadta a közönségben megjelent rokonok, barátok, szomszédok és hegyközi ismerősök, valamint az Érmellékről érkezett táncosok, a Gilice Néptáncegyüttes és a Monospetri Néptáncegyüttes tagjainak gratulációját. Szomor Attila tiszteletes megköszönte a közönségnek, hogy ezen a szép őszi napon jelen voltak a koncerten és felhívta figyelmüket következő rendezvényekre is. Felsorolta a szponzorok nevét, megköszönve Bíró Ferenc polgármester támogatását is, valamint kiemelte a sorozatot támogató Nemzeti Kulturális Alap segítségét.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában