Ünnepi szentmise

2022.10.03. 16:39

Megünnepelték a nagyvárad-szőllősi plébániatemplom felújítását

Plébániatemplomuk felújítási munkálataiért adtak hálát vasárnap délelőtt a nagyvárad-szőllősi hívek, mely beruházás a magyar kormány támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül valósult meg. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyés püspök volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Az ünnepség kezdetén Kruzslitz Imre üdvözölte nagyvárad-szőllősi plébánosként az egyházmegye főpásztorát, az egyháztanács részéről pedig Szlopp Betti. A szentmise bevezető részében Böcskei László megyés püspök Eszter könyvéből idézett („Hatalmad alá tartozik minden, Istenem, senki se tud ellenállni akaratodnak”), kiemelve: a célunk az kell legyen, hogy együtt építsük Isten országát itt a Földön, a közösségben, ahová tartozunk. Közösen kell cselekednünk ennek érdekében, még akkor is, ha különféle megpróbáltatások nehezítik meg a mindennapjainkat, hiszen az élet nem állhat meg. Isten házának a szépítése állandó feladatunk kell, hogy legyen tehát, de ne csak a kőfalaké, hanem az is fontos, hogy élő kövekből építsünk szentélyt az Úrnak, hangsúlyozta a megyés püspök.

 

Elmélkedésében Böcskei László arra hívta fel a figyelmet, hogy a felolvasott szentírási szakaszok közös témája a hit, ennek szépsége és gazdagsága került bemutatásra. És ezen a vasárnapon ünneplik a találkozást is, a templomot, mely a legcsodálatosabb dísze egy hívő közösségnek. Szent Pál apostol is arra bátorít a Timóteushoz írt második levelében, hogy „ébreszd fel magadban Isten kegyelmét”, hiszen a keresztségünk által beiktatást nyertünk az Ő csodálatos világába. Ugyanakkor pedig arra is emlékeztet, hogy „nem a csüggedés, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta az Úr”. Ezen üzenetnek napjainkban is aktualitása van, hiszen „hitkrízist” tapasztalhatunk, magyarázta a megyés püspök. Ez sajnos nem annyira újdonság, hiszen már Krisztus és a tanítványai is érzékelték azt, hogy bár hirdetik az örömhírt, mégis a világ nem érti, mintha az emberek más hullámhosszra lennének hangolva. Ennek oka, hogy túlságosan lekötik magukat a földi dolgokkal, miközben különféle ideológiák keresztezik egymás. Valami változásra volt és van ezért szükség, hogy a hit valódi legyen, és meghozza gyümölcsét. Ezt Krisztus is látta, és úgy közelítette meg a helyzetet, hogy ahelyett, hogy emberi módon élte volna meg a csalódást, inkább isteni bölcsességgel próbálta rávezetni a követőit az igazságra, a mustármag példabeszédét használva. Nézzünk tehát mi is a dolgok mélyére, és vegyük észre, hogy a legkisebb is számít, és ha gondozzuk, ápoljuk a hit reményét és bizalmát, akkor az kibontakozhat, fejlődhet, terebélyesedhet és életerőssé válhat az elültetett mustármaghoz hasonlóan, tanácsolta a főpásztor.

Meglepetésműsorral készültek a gyermekek és Józsa Domokos kántor. Az ünnepség végén Kruzslitz Imre köszönetet mondott a magyar kormánynak, Böcskei Lászlónak, amiért támogatta a pályázat benyújtását, a kivitelezőknek, a munkálatokba besegítő önkénteseknek, valamint a híveknek az adományaikért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában