Álláskínálat

2022.10.09. 12:32

Közel kétezer munkahelyet kínáltak a Nagyvárad Job Expo állásbörzén

Sikeres volt a kiadónk, az Inform Media Press által szervezett pénteki állásbörze: harminckét munkáltató mintegy kétezer munkahelyet és több tucatnyi szakmai képzést kínált az érdeklődőknek a nagyváradi Era Shoppig Parkban.

Forrás: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Ötödik idényéhez érkezett a Nagyvárad Job Expo elnevezésű állásbörze, melyet a Bihari Napló és Jurnal Bihorean napilapokat, valamint az erdon.ro és bihon.ro portálokat is kiadó Inform Media Press cég szervezett a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökséggel (AJOFM) együttműködésben. A pénteken a nagyváradi Era Shopping Parkban rendezett eseményen a munkáltatók számos munkahelyet kínáltak a vendéglátásban, a kereskedelemben, az építkezésben, szállításban és sok egyéb szakterületen. A munkáltatók vártak a képesítéssel és gyakorlattal nem rendelkező munkaerőt csakúgy, mint a szakmai gyakorlattal, illetve közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező álláskeresőket is. A munkakeresők között megtalálható volt mindegyik korosztály: a fiatal egyetemistáktól kezdve olyanokig, akiknek már csak pár évük van hátra a nyugdíjig. „Nekem már csak két évem van nyugdíjig. Jelenleg éjjeliőrként dolgozom, de kicsi a fizetés. Hosszú évekig dolgoztam az UAMT-nél és a Faist Mekatronicnál. Remélem, hogy találok itt valamit” – nyilatkozta Bányai Károly. Egy másodéves informatikus egyetemista egy a szakképesítéséhez hasonló munkahelyen is elhelyezkedne. „A számítástechnika szakterületen keresek valamit, de elég gyenge a kínálat. Megelégednék azzal is, ha valamilyen ehhez hasonlót találnék” – fogalmazott Raul Ivan Leț.
 

                                                                                                                                                                                                                                                             

Békési Csaba, az AJOFM ügyvezető igazgatója is kilátogatott az állásbörzére és gratulált a szervezőknek, mondván, hogy nagyon sok munkáltató jött el, akik azonban azért panaszkodnak, hogy nincs elég, főleg szakképzett munkaerő. „Reméljük, hogy egyre több ilyen rendezvényen vesznek részt azok, akik munkát keresnek vagy szeretnének változtatni jelenlegi munkahelyükön. Ezek az állásbörzék nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy a munkaerő-piaci kereslet és kínálat találkozzon” – fogalmazott.

                                                                                                                                                                                                                                                         

Emlékeztetőül a harminckét résztvevő munkáltató a következő volt: Golde Oradea, FinProm, Premagro, Prohuman APT, EBM Papst, Plexus Services Ro, Marvicon, H.Essers, Sogefi Suspensions Eastern Europe, Nidec, Plastor, Vernicolor, DeLonghi, Hanning Motors, Turism Felix, Madrugada, Greencorp, Celestica, Faist Mekatronic, Universal Export – Orsa Manpower Consulting, PGS Sofa & Co, Purem Oradea, Profi Rom Food, Strabag, Teknia Oradea, Connectronics Romania, Sykes, Metro Cash & Carry Romania, MogaTech Energy, Lugera & Makler, Axe Group Romania és a nagyváradi Henri Coandă Posztliceális Iskola.

Lehetőségek fiataloknak

Az állásbörzén részt vevő cégek közül többen kínáltak gyakornoki munkát vagy állást egyetemistáknak, tanulóknak a vakáció idejére. Egy ilyen munkahelyet talált Denisa Bara, harmadéves hallgató, aki áprilistól a Purem cégnél dolgozik. „A tanáraim megértőek voltak. Van még öt kollégám, akik szintén gyakornokok. Ez nagyon hasznos az egyetemisták számára. Ez egy lépés a jövő felé, mert az egyetem végére tapasztalatot gyűjtünk” – fogalmazott Bara.

                                                                                                                                                                                                                                                         

Hasonló lehetőséget kínál a fiataloknak az EMB Papst is. „Van egy speciális programunk, amelyet a dolgozni vágyó diákok számára alakítottunk ki. A program már két éve fut. A diákok részmunkaidőben dolgoznak. Operátorként kezdenek, megismerik a folyamatokat, és onnantól kezdve rajtuk múlik, hogy mennyire akarnak előrehaladni. Néhányan már technikusok, mérnökök lettek. Minden rajtuk múlik” – tájékoztatott Florina Fofiu, az EBM Papst humánerőforrás-szakértője. A FinProm is várta a tapasztalattal még nem rendelkező fiatalokat. „Nem kérünk a fiataloktól tapasztalatot. Három hónapos képzési időszakot biztosítunk számukra, amelynek keretében megtanítjuk nekik az összes tevékenységet. A követelmények: nagyon jó szerkesztési készség és jó számítógépes ismeretek. Alkalmazottainknak mintegy fele diák vagy friss diplomás" – mondta Bianca Bogdan, a FinProm HR-szakértője.

Fiatal cég a MogaTech Energy, amely első alkalommal vett részt a nagyváradi állásbörzén. Elektromos berendezések, biztonsági rendszerek, valamint napelemes panelek telepítésével foglalkozik, és villamosmérnököket, szerelőket, technikusokat keresett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában